Растителна защита, торове, семена

И през 2019 година БАСФ ще оптимизира портфолиото си – не само като качество на продуктите, но и с цени по възможностите на българските фермери

2019-01-02 

Интервю с Ваня Горчева– Мениджър за България и Западни Балкани на БАСФ – Решения в земеделието, състояло се по време на VIII-мия Национален агро семинар на НАЗ (ноември, 2018 г., гр. Пловдив)

-Г-жо Горчева, какви бяха предизвикателствата пред земеделския сектор през 2018 и какви са поуките, които фермерите у нас могат  даизвлекат?

-      -   Акцентите в днешната ни презентация са свързани с динамиката на развитие на промишлеността, съответно на бита, на заетостта и също и с климатичните промени, които наблюдаваме през последните години, както и третата индустриална революция, и дигитализацията.  Светът се променя с изключително бързи темпове и те неминуемо ще касаят и земеделието. Добрата новина е, че земеделието ще става все по-актуален отрасъл и с все по-голямо значение за човечеството, и в този смисъл БАСФ продължава да инвестира именно в тази посока. През 2018 година направихме една от най-големите сделки в световен мащаб в историята на компанията, а именно - закупуването на много широка гама от хибриди, т. е. влизаме в бизнеса със семената, и също - дигитална платформа, която ще има изключително важно значение в близките години.

По отношение на предизвикателствата в България? Факт е, че 2018 година, се оказа една от може би най-трудните години в земеделието, които колеги казват че си спомнят, да не кажа - може би и най-трудната, поради климатичните условия най-вече: суша; дъждове; в началото на годината дълга и топла зима, след това имахме сняг през март, след това дойдоха дъждовете; после отново ни удари сушата през есента,и на този фон - несигурността на земеделците ще поникнат ли рапицата и пшеницата?!

 

-Бихте ли очертали предизвикателствата и по отношение на растителната защита през изминаващата година?

 - Това, което беше много интересно, че през пролетта, поради засушаването, имаше колеги, които решиха да се опитат да спестят от второ фунгицидно третиране. Разбираемо. При всичките предизвикателства, с които се срещат - тяхната цел е да оптимизират разходите в стопанствата си и това ги накара да направят тази стъпка. Само че това което се оказа,  независимо и от сухото време - кафявата ръжда се появи дори и след третирания с фунгициди, които бяха закъснели.

Какъв е извода? - Интензитетът в българското земеделие по отношение на производство на пшеница и ечемик вече е на такова ниво, че ние не можем да си позволим да спестяваме от третиранията с фунгициди. Житните култури трябва да се опазват от началото на вегетацията до края. В България, за щастие, все още сме на две фунгицидни третирания. Знаем, че в много държави фузариумът е много сериозен проблем и там се налага и трето фунгицидно третиране. Второто фунгицидно третиране е изключително важно, за да се опази пшеницата от ръжди.

Предизвикателство е и появата на нови болести в резултат на новата генетика, която навлезе на българските полета.  За нас от БАСФ е добре, че продължаваме да имаме много силно портфолио при тази култура. Можем да предложим много добри решения, имаме 5-6 фунгицида, които са на различни цени.

За 2019 година ще продължаваме да оптимизираме нашето портфолио, както винаги сме го правили. Така че и през 2019 г. ще предложим много адекватни на ситуацията в България, и по принцип в Европа, не само като качество на продуктите, но и цени, които да отговарят на възможностите на българските фермери.

 

-Какво предстои в сегмента на семената у нас, след сделката на БАСФ за закупуване на бизнеси в селекцията, производството и търговията със семена?

-Оказа се, че БАСФ става световен лидер в семената с рапица с новата сделка, с която придоби нови бизнеси и активи. В България обаче линията ИнВигор® в рапица, с която разполага фирмата, не е представена добре, дори изобщо не е представена. През август, когато ние придобихме този бизнес, много бързо успяхме да се организираме и така да намерим съмишленици отново в лицето на българските земеделци, които макар и на много малко декари, разбира се -тестово, както е прието да се подхожда към нов хибрид, засяха семена от линията ИнВигор®. Засяха и конвенционална рапица, и Clearfield® рапица на много по-малки участъци, защото нямахме достатъчно семена. Това, което виждаме към момента е, че хибридите се представят добре. Въпреки изключително тежката есен (силно засушаване), предполагам, че колегите са направили добър избор, защото е важно все пак да имаш и условия, за да произвеждаш от едно живо растение. Засега нещата изглеждат добре, междувременно имаме и много нови хибриди, които не са още в търговската ни листа. Нашата основна цел ще бъде да тестваме много внимателно в партньорство с българските земеделци, както винаги досега, действията и качествата на тази нова генетика. Искрено се надяваме, че един ден, и той да не е много далеч във времето, ще можем да предложим много добро портфолио семена от рапица и растителна защита, която вече се е доказала в страната. И така ще можем да бъдем още по-полезни и в тази култура.

 

-През тази година вашият екип внедри в земеделската практика нов фунгицид  за житни с различен механизъм на действие. Как се представи Систива и какви са отзивите за него от страна на производителите?

-Изключително позитивни! Много земеделци повярваха на Систива – новият ни продукт за житни. Той има много предимства, които се дължат на новото активното вещество в него - Ксемиум. Ние вече говорихме за Ксемиум (б. р. - по време на презентацията, вътре в залата), като едно от активните вещества и на продукта Приаксор, от качествата на който - през пролетта на настоящата кампания, производителите ще могат да се възползват. Изключително силно активно вещество, това е най-мобилния SDHI. Без да влизам в подробности, само ще подчертая, че имаме много конкретна информация, с която можем да  докажем това твърдение. Много е важно това, което търсят земеделците – от една страна ефикасност срещу икономически важните болести, вкл.  и срещу тези, които влизат в България с новата генетика, и съответно от друга страна - физиологични ефекти и дълго действие на продукта.

Листата ни е доста комплексна, ние никога не успяваме да говорим на подобни семинари за царевица и слънчоглед; нямаме време да говорим за новите продукти с които разполагаме, но това ще стане на техническите срещи, които предстоят. Съсредоточаваме в характеристиките на продукти, в които сме убедени, че качеството, което те предлагат на земеделеца и цената, на която те го получават, са  много добри.

И накрая ще завърша с това, че, според мен, има два вида агробизнесмени: единият вид са инвестиращите с поведение на инвеститори, а другият вид са с поведение на спестяващи или оптимизиращи средствата си чрез съкращаване на разходи. Както казахме, принципно е установено, че инвеститорите са тези, които устояват на всичките предизвикателства, които се случват в земеделието, но много трудно можем да твърдим, че едно стопанство има само едното поведение или другото.  Всеки един от нас в желанието си да оптимизира, да инвестира, да търси по-добрите решения - има и от двата вида  управленско поведение – понякога е инвестиращ, понякога е спестяващ. Много важно е да може да се намери добрия баланс. Както казах, всички ние ценим парите и е изключително важно, когато решим да инвестираме  в нещо, наистина да сме убедени, че тази инвестиция ще ни даде добавена стойност.

 

-Какъв е пазарният дял на продуктите за растителна защита през 2018 г. спрямо общите инвестиции за оперативни разходи в земеделието?

-Пазарът на растителна защита тази година в България е надолу. Съвсем естествено, това, което наблюдавахме с изключителната проблематика на времето даде отражение. Слънчогледът беше с 20% надолу, а междувременно някой хора се опитаха да спестят от фунгицидите. Имахме проблеми след това с рапицата – непоникването й, и т. н. В някой случаи, категорично за хората, които се опитаха да спестят, в крайна сметка това не се оказа рентабилно; в други случаи се забавиха с някои мероприятия, което със сигурност впоследствие се отрази на добивите. Но като цяло, аз смятам, че добрите български земеделци опазват културите си през цялата вегетация, защото имат достатъчно добър опит и знаят, че земеделие на открито - без защита на културите не може да се прави рентабилно.

 

-Конкуренцията се изостря, какви са предимствата на БАСФ?

-Пазарните дялове са хубаво нещо, защото показват доверието и представянето качествата на продуктите, особено когато те са устойчиви. Не е гордост да постигнеш рекорд за една година, гордост е, когато можеш да го задържиш за дълго време. В този смисъл, първото, което ще кажа е, че портфолиото на БАСФ е с много голямо предимство в растителната защита. Не е случаен факта, че повече от 10 години, ние, сме пазарен лидер с почти два пъти повече продажби, отколкото следващата фирма, която е след нас. Това е един много устойчив успех и съм убедена, че ще продължава да бъде така и занапред, защото ще имаме нови продукти и вече започнахме да внедряваме някои от тях. Т.е., по отношение на портфолио ние ще останем много силна химическа компания за всички пазари. Влизаме в бизнеса със семената и това разширява портфолиото. Вторият и третият фактор – това са хората, защото всичко се прави от тях. Във всеки един бизнес изключително важни са две неща за мен, едното от които е експертността. Човек трябва да бъде експерт и да разбира от това, с което се занимава, особено когато има претенцията да съветва  и да влияе на чужди бизнеси, и на чужди пари. Това е основен фокус за БАСФ. Всички млади хора, които влизат във фирмата, задължително работят заедно с по-опитни колеги. Много е важно да има висока агрономическа експертност за всички неща, които касаят земеделието; да познаваме добре конкуренцията, за да можем да разбираме къде се намират нашите препарати и да можем да разбираме какви са адекватните цени за тяхното предлагане в България.

Второто нещо, което е много съществено за хората, това е техния ентусиазъм и тяхната човешка коректност. Може да си най-добрия професионалист, но когато гледаш в краткосрочен план и тези основни човешки качества ти убягват, това не е особено полезно за твоите партньори. Т. е., за БАСФ това са двете важни неща – портфолио и хора, а за хората са важни две неща – експертност и коректност към клиентите, с които работим, за да можем дълго време да бъдем актуални.

 

-Ще предлагате ли и семена от други култури?

-Ще имаме много нови семена, БАСФ придоби и една от фирмите - лидери в производство на зеленчукови семена. Също така ще имаме хибриди пшеница, но това са неща, които тепърва предстоят. Сега започваме с много сериозен фокус върху рапични семена. Това са няколко хибрида от линията ИнВигор® -  конвенционални и няколко Clearfield хибрида. Каква ще бъде офертата тепърва предстои да изясним. Със сигурност ще търсим синергия между семената и между растителната защита. Ще предложим най-доброто, с което разполагаме в нашата листа, и времето ще покаже как тези хибриди ще се представят в България.

  - Благодаря, Ви!

 Яна Брезовска

Б. р. - В интервюто са използвани и отговори на въпроси от други медии. В бр. 1/януари 2019 г.на сп. „Практично земеделие” – предложенията на БАСФ България, Решения в земеделието - за сезон 2019. Броят ще излезе от печат на 08.01.2019 г.