Растителна защита, торове, семена

Амалгерол Есенс - единственият органичен тор, действащ и на растенията, и на почвата – с успешен старт на българския пазар

2019-02-01 

Доказателства от практиката на българските производители – Амалгерол увеличава количеството и качеството на добива при всички култури, подобрява структурата на почвата и обогатява хумусното й съдържание

На годишната среща-семинар, организирана от Меди плюс Р (31. 01. 2019 г.,  комплекс МАКСИ, гр. Велинград) присъстваха земеделски производители от цялата страна, повечето от тях дългогодишни клиенти на фирмата. Меди плюс Р ООД, гр. Пловдив, е компания с респектиращ опит в областта на растителната защита и листните торове, които предлага повече от 20 години, и е специализирана в дистрибуцията, консултациите и разработването на редица продукти на българския агропазар. Производителите, участващи в събитието, бяха приветствани от Мария Рангелова, Мениджър на фирмата, която каза: „ - Нашите дългогодишни клиенти занаят, че Меди плюс Р неизменно е залагала в своето портфолио на продукти с неоспоримо качество. Тяхното приложение е пряко свързано с професионалните консултации, които клиентите ни получават от търговския екип на фирмата, създаден изцяло от агрономи специалисти”. И новината е, продължи М. Рангелова, че от сезон 2019 г.  фирма Меди плюс Р ще предлага на българските производители висококачествените листни торове на компания Трейдкорп, Италия, покриващи основния спектър земеделски култури: зърнено-житни, слънчоглед, царевица, рапица, бобови и др. (Очаквайте в следващата ни публикация презентацията на Рафаеле Берарди, Изпълнителен Директор за Югоизточна Европа на Трейдкорп, която той изнесе пред участниците в събитието – бел. ред.)

Другата новина, съобщена от М. Рангелова, че от началото на 2019 г., Меди плюс Р е оторизиран дилър за Amalgerol Essenceи Amalgerol, България, Румъния и Молдова, беше посрещната с определен професионален интерес от производителите.

Повечето ни клиенти знаят, че от няколко години нашата фирма предлага на българските производители висококачествения продукт Амалгерол, а от миналата 2018 г. и обогатеният Амалгерол Есенс, припомни Рангелова и представи гостите от фирмата-производител на торовете  Хехенбихлер ГмбХ,  Австрия: собственикът Георг Хехенбихлер, и Отмар Нолц, Търговски Мениджър на компанията за Европа.  

Компанията Хехенбихлер ГмбХ, която представлявам, е частна семейна компания със седалище гр. Инсбрук, Австрия, информира Г. Хехенбихлер и продължи: - нашият основен продукт е Амалгерол (б. р. – течен органичен тор). Продуктът може да се похвали с дългогодишна история – повече от 70 години. Разработката му започва от Швейцария, като отначало е фокусиран към градинарството, но понастоящем е приложим при всички култури. Той разказа още, че през 1981 г. компанията Хехенбихлер проявява силен интерес към продукта и поема дистрибуцията му в Австрия. През 1991 година започва разпространението на продукта в Чехия,Германия, Унгария и Италия. Търсенето се увеличава, което налага да се започне производството на Амалгерол в Австрия. Дневният капацитет на завода, произвеждащ Амалгерол, сега е 25 000 литра на ден, поясни Хехенбихлер. Всяка партида е обект на стриктен качествен контрол преди да бъде пусната на пазара. Дори и при натрупания от нас дългогодишен опит с продукта, ние не спираме да правим опити с приложението му при различни култури, в различни зони. Отделяме голямо внимание на опитите, защото искаме да сме сигурни, че ви даваме качествен продукт, който дава резултати. Новото, което представяме днес, това е Амалгерол Есенс – подобрената версия на Амалгерол и от началото на тази година активно го предлагаме в България, за българските земеделски производители, съобщи Г. Хехенбихлер и подчерта, че България е изключително важен пазар за компанията. Затова са избрали Амалгерол Есенс да стартира тук, за първи път. По-нататък мениджърът информира, че дистрибуцията на продукта в Европа все повече се разраства.  Навлиза и в по-нови територии. От 2018 г. вече присъства и на нов голям пазар - Украйна.  

От 1-ви януари 2019 година стартираме партньорство с фирма Меди плюс Р, заяви Г. Хехенбихлер, като поясни, че партньорството покрива не само територията на България, но и Румъния и Молдова. Радвам се, за това сътрудничество, каза той и се аргументира: „Защото съм уверен, че два правилни партньора се свързват за промотиране на изключителен продукт. Имаме много общи неща с Меди плюс Р – и двете компании са независими, частни и семейни. Това ни дава голяма свобода на вземане на решенията, т.е. не трябва да се отчитаме на международни компании и т. н. Ние може сами да решаваме, кое е най-доброто в момента за пазара. И двете компании имаме десетилетия опит в земеделието – каквото и да купите от Меди Плюс Р – продуктът е тестван и с гарантирано качество. Друго предимство е, че имаме и местни корени, имаме много голям стандарт и етика в правенето на бизнес; грижим се за околната среда и разбира се, и за вашия бизнес като наши клиенти. Предлагаме много иновативни решения за успех днес, и за в бъдеще. Общата ни задача е да направим земеделието по-добро днес и за бъдещите поколения”.

Иван Рангелов,  Мениджър на Представителството на HECHENBICHLER GmbHза България, Румъния и Молдова, и Василена Рангелова, Маркетинг Мениджър в Меди плюс Р презентираха пред участниците в срещата-семинар качествата и характеристиките  на Амалгерол Есенс –  иновация без аналог в оптимизиране храненето на растенията и подобряване на почвата; с регистрация при всички основни култури във всички климатични зони; подходящ и за биоземеделие; 100% органичен тор; 100% разградим в околната среда. От презентацията стана ясно, че именно съставът на Амалгерол Есенс го прави уникален, и  същевременно - продукт от бъдещето, отговорен за околната среда.

В. Рангелова подчерта, че Меди плюс Р - компания с активна грижа към опазване на природата, е определила слогана: „Плодородна почва и за вашите деца!”  за водеща цел в цялостната дейност по промотирането и дистрибуцията на  Амалгерол Есенс.

Продуктът представлява успешна комбинация от 7 съставки, подчертаха експертите. Съдържа растителни хормони и органичен въглерод; водорасли; антиоксиданти; органичен азот (3% N) и калий (3% K20); свободни аминокиселини и екстракт от алпийски билки.

Органичният азот и калият, и свободните аминокиселини са новите съставки в Амалгерол Есенс, по които, той се различава от Амалгерол, познатият и наложил се продукт в практиката  и на българските фермери. Азотът и калият са важни елементи, които подобряват протеиновия метаболизъм на младите растения и тяхното закаляване; абсорбират се от листата и засилват ефикасността на продукта като листен тор. Свободните аминокиселини спомагат за бързото възстановяване на клетъчната тъкан при растенията и повишават енергията за растеж.

От другите съставките, които се съдържат и в двата продукта (Амалгерол Есенс и Амалгерол), растителните хормони  и органичният въглерод подпомагат растежа на корените, активират живота в почвата, вследствие на което се подобрява нейната структура и се повишава хумусното й съдържание. Водораслите спомагат за задържане на вода в почвата и осигуряват влага за растенията, даже и при суша. Антиоксидантите са молекули, които неутрализират стреса при културите, предизвикан от продължителни студове, слани, суша, замръзване, градушки и др. Антиоксидантите стопират повредите. Алпийските билки засилват имунитета на растенията срещу гъбни болести и вредители.

Иновацията Амалгерол Есенс, приложен при храненето на културите в съответна фаза от вегетацията – увеличава количеството и качеството на добива, и респективно – доходите на фермерите. И същевременно (б. р. – това важи и за Амалгерол) - увеличава микробиалната активност в почвата и микоризата. От своя страна микоризата увеличава многократно обема на корените на културите, което позволява прием на 10-15 пъти повече хранителни елементи спрямо нормални условия. Действа като мощна водна помпа, и като цяло - благоприятства правилното и балансирано хранене на растенията.

По време на презентацията бяха показани и излъчени мултимедийни продукти /слайтове, снимки, видео, кратки филми и др./, демонстриращи впечатляващи резултати от приложението на Амалгерол в полета на производители от нашата страна; конкретни резултати от стопиране на повреди от силна градушка при слънчоглед; резултати в лозя, овощни градини, бостани и др. Силно впечатление на производителите направиха опити, изведени в Аграрния институт – Пловдив (2018), с Амалгерол Есенс при слънчоглед, където е отчетено  трикратно повишаване на добива – при двукратно приложение, в доза 200 мл/дка. При културата царевица (б. р. – също в опит на АУ – Пловдив),  двукратно третирана с Амалгерол Есенс, в доза – 200 мл/дка, добивът се е повишил с 270 кг от декар. В излъченото видео, заснето в землището на с. Разград, обл. Монтана, при земеделския производител Рали Рангелов, се видя, че дори в условията на продължителна тримесечна есенна суша (2018), дълбоката оран се извършва много по-лесно и със значително намален разход на гориво за декар. Това се дължи на ползата от пет-шест годишното използване на Амалгерол за листно подхранване на културите в тези полета, е убеден производителят. От картината се видя, че вследствие приложението на продукта (б. р. - действащ като природен биостимулатор върху почвените микроорганизми, отговорни за натрупването на хумус), уредът за проверка уплътняването на почвата, т. нар. шиш, се забива на дълбочина 60-70 см; почвата е с добра структура и рохкава.

Специално внимание в презентацията беше отделено на ролята на Амалгерол  Есенс за повишаване качеството на продукцията при някои култури: при пшеницата допринася за значително повишаване на глутена в зърното; при слънчогледа – повишава маслеността с 4-6 %; при лозята – повишава захарността с около 2%.

На многото въпроси, поставени от производителите, Иван Рангелов и австрийските представители на компанията-производител дадоха изчерпателни отговори и конкретни препоръки.

Една от препоръката е - още през пролетта, при пшеници, които са поникнали, но са слаби, да се направи първо пръскане с Амалгерол Есенс или с Амалгерол, веднага щом е възможно да се влезе в посева в доза, препоръчана от специалистите. Това първо третиране с продукта допринася растенията да образуват здрава коренова система, което ще им позволи по-успешна вегетация и оптимално развитие, поясниха експертите. След това, когато настъпи подходящият момент за третиране с хербициди, заедно с хербицида, отново се препоръчва приложение на Амалгерол Есенс. Следващото третиране с продукта, се препоръчва да се извърши с второто фунгицидно третиране (заедно с фунгицида) в стадий флагов лист на пшеницата. Разбира се, схемата за приложение на Амалгерол в пшеница, както и при всички останали култури, не трябва да бъде формална, а конкретна, в зависимост от състоянието на посевите и непременно консултирана с експерти, подчерта Иван Рангелов.

За допълнителна информация: www.mediplusr.com

 На снимката: В средата - Георг Хехенбихлер, вдясно - Отмар Нолц, вляво – Василена Рангелова

 По темата работи: Яна Брезовска

 

Очаквайте подробна информация за продуктите Амалгерол Есенс и Амалгерол в бр. 3/март 2019 г., на сп. „Практично земеделие”, който ще излезе от печат на 6-ти март, т. г.