Растителна защита, торове, семена

ФМС оптимизира портфолиото си и налага търговската марка на българския агропазар

2019-02-12 

Интервю с Димитър Дойчев, Управител на ФМС Агро БългарияЕООД, проведено в рамките на  Първата Годишна Среща на ФМС с партньори, ключови клиенти и дистрибутори; 4 февруари, 2019 г.,  РИУПравец

- Г-н Дойчев, с какви очаквания стартирате дейността на FMC през 2019 година?

-Не може една от най-иновативните компании в сектора на растителната защита и хранене на растенията, която е в ТОП 5 в света в търговията с препарати за растителна защита, да има скромни очаквания и скромни амбиции. Имаме прекрасни продукти, имаме хора, които ни вярват - търговски партньори и потребители на нашите продукти. Тези хора ще ни помогнат, заедно с експертизата на екипа на ФМС, да постигнем целите си. Ние трябва да вървим крачка по крачка всяка година, увеличавайки пазарния си дял. Знаем пътя, който трябва да извървим по оптимизирането на портфолиото, и пътя, който трябва да извървим по налагането на търговската марка. Знаем и как да го направим.

 - На какъв екип ще разчитате за реализиране на търговската дейност и възможността -  иновациите и решенията на ФМС да достигнат до българските фермери?

-Екипът не е голям. В момента разполагаме с 5-ма търговски представители, т.е. ФМС в момента е с един от малките екипи на българския пазар. Но затова пък, са хора подготвени. Хора, които си познават материята, които си знаят работата, хора които са отдадени на работата си, така че с това ще компенсираме срещу по-големите екипи. Освен това, разбира се, не може да имаш сериозни амбиции и да не мислиш как ще расте екипът ти. Така че, екипът постепенно ще расте съобразно изискванията на пазара, съобразно динамиката и на останалите екипи.

 - Моля, коментирайте конкретно бизнеса с листните торове, които предлагате? Смятате ли, че имате шанс пред конкуренцията в рамките на българския пазар, където в сектора оперират над 60 компании?

-Листните торове са труден пазар, но много динамичен пазар, който расте. И не бива да се притесняваме от конкуренцията, защото смятаме, че формулата с която разполагаме е печеливша и би трябвало успешно да ни позиционира спрямо нашите конкуренти.

Иначе, нашите листни торове, биостимуланти и аминокиселини са едни от най-качествените на пазара – определено, ние сме в ТОП 3. Това е гаранция за нашите потребители да останат доволни. Считаме определено, че балансът качество – цена, ако вземем тези три компании, които сме на върха, при нас е най-добър. Така че, и на това ще разчитаме.

 -Какви са конкретните ви предложения за предстоящия сезон?

При основната зърнена култура– пшеницата, имаме изключително конкурентно портфолио. През тази зимата, колегите в производството и бизнеса знаят, че културата не се развива по най-добрия начин, което започна още от есента. Голяма част от посевите се „измъчиха” – останаха недоразвити, изоставащи. Някъде, дори сега никнат, благодарение на това, че зимата беше мека. Т.е., производителите трябва да търсят най-селективните хербициди за контрол на плевели при пшеницата. Ние разполагаме с такъв – Гранстар Супер. Ако случайно стане така, че определени плевели започнат да изпреварват значително културата, така че стопаните да не успеят да влязат навреме, защото културата не е в нужната фаза, тогава пак имаме отлично решение – Омнера ОД. Отлична комбинация, икономически добре излиза в ценово отношение. При пшеницата – там, където ще има проблеми с житните плевели – Фокстрот 69 ЕВ е едно много добро решение, което по отношение на селективността няма аналог на пазара.

Предлагаме и няколкоефикасни фунгицида – Импакт 25 СК и Азака, които още при първото пръскане спират основните патогени в културата. Също,  според нуждите  и фитосанитарното състояние на посева в дадено стопанство, в схемата може да използва и Риза 25 ЕВ– третият ни фунгицид.

 -Имате ли нови продукти при царевицата?

-Имаме един нов почвен и ранно вегетационен хербицид –Съксесър ТХ. Продуктът е с нова комбинация от активни вещества. Точно тези две активни съставки (б. р. – 300 г/л петоксамид + 187,5 г/л тербутилазин) в един продукт, никой друг не предлага освен нас. Отличен хербицид, с добра селективност, с добър спектър на покриване на плевелите при царевицата. После, когато се появят житните плевели, вкл. коренищните – предлагаме Хемнико 24 СК, който е един от най-добрите продукти, съдържащи никосулфурон на пазара.

 - Какви са предложенията ви при слънчогледа и рапицата?

- Разбира се, че ще продължим да предлагаме  хербицидът Експрес 50 СГ. Експрес- толерантните  хибриди слънчоглед, може би, вече са основния сегмент при набора от използваните слънчогледови хибриди в страната и  там, в тази технология, ние също имаме опит и сме подготвени.

При рапицата предлагаме новия хербицид Неро ЕК – отново продукт без аналог на пазара.

 При интензивните култури също имаме добро портфолио  с хербициди, фунгициди и инсектициди. От инсектицидния сектор, на практика, покриваме всички основни култури с добри продукти. Кораген 20 СК е уникално решение – конкурентите нямат подобни решения. Авант 150 ЕК и Фюри 10 ЕК – освен че са ефикасни инсектициди, са и много добри икономически решения. Така че, портфолиото с което разполагаме всъщност е такова, че покрива важните вредители при основните култури и освен това е икономически изгодно за земеделците.

 -Имате ли пакетни предложения с продукти за Сезон 2019?

-За нас е важно, че продуктите, които предлагаме, позволяват да направим добри комбинации за българските производители. 

Отлични пакети, със съответната икономическа изгода за производителите, се получават, ако комбинират Гранстар Супер заедно с Фокстрот и с Импакт,  или Гранстар Супер с Импакт и заедно с Азака, и др. Всеки земеделски производител може да прецени как да комбинира отделните продукти, според спецификите на полето и състоянието на културата. 

 -Какви са пожеланията Ви към българските земеделци?

-На българските земеделци от всички сектори – зърнопроизводители, лозари, зеленчукопроизводители от свое име, от името на компанията за която работя ФМС, и от името на българския екип искам да пожелая на първо място здраве, да забравим по-скоро трудната есен и не особено благоприятната зима като водни запаси, да имаме една хубава пролет, която да ни помогне да наваксаме изоставането от зимата и която да помогне на хората навреме да си подготвят площите, навреме да засеят в благоприятна производствена среда. От там нататък - да мине добре производството, да помогнем с каквото можем чрез продуктите на FMC, така че да имаме и ние нашия дял в едни високидобиви през 2019 - при всички култури с добро качество на продукцията, понеже трябва все повече и за това да мислим. 

 -Благодаря, Ви!

 На снимката: Екипът на ФМС Агро България

Яна Брезовска

Б. р. – В интервюто са използвани отговори на въпроси и на други журналисти, акредитирани за отразяване на срещата

Подробна информация за продуктите и решенията, които екипът на ФМС Агро България предлага и презентира на Първата годишна среща с партньори и дистрибутори – 04.02.-2019 г., РИУ Правец, четете в бр. 3/март 2019 г. на сп. „Практично земеделие”, който ще излезе от печат на 06.03.2019 г.