Растителна защита, торове, семена

Фитофторно гниене по домати – оранжерийни и полски

2019-02-27 

Фитофторното гниене (Phytophthora nicotiana var.parasitica) напада доматените растения във всички фази от развитието им – и в оранжериите (предимно в пластмасовите, където доматите се отглеждат върху почвен субстрат), и  на полето.

По разсада болестта наподобява „лъжливо сечене”, но с тази разлика, че при фитофторното гниене петната от загнила тъкан са воднисти и разлети, насочени към корена, докато при лъжливото сечене петната са сухи, рязко хлътнали и са само в областта на кореновата шийка.

По израсналите растения първите признаци са гниене по корена и основата на стъблото. Нападнатите растения увяхват и загиват. По листата и плодовете, които се допират до почвата също има повреди. По листата петната са продълговати, воднисти и бързо изсъхват, а най-характерните признаци се проявяват по зелените нарастващи плодове. По тях - петната са едри, кафяви, прошарени от  концентрично наредени оловносиви и ръждивокафяви пръстени, наподобяващи еленово око.

Причинител на болестта е почвообитаваща гъба, която се намира в повърхностния почвен слой (до 15 см дълбочина), къде се запазва дълго време. Заболяването се развива силно при обилна почвена влага. Гъбният патоген е чувствителен към студ и топлина и при пропарване на почвата лесно се унищожава.

Предпазни пръскания с Купроксат ФЛ - 0,3% могат да ограничат фитофторното гниене. При поява на първите признаци се препоръчва пръскане с един от регистрираните фунгициди: Икуейшън про - 0,04%; Акробат Р - 0,25%; Акробат плюс ВГ - 0,2%; Полирам ДФ - 0,2%; Ридомил голд - 0,25%. Задължително се пръска почвата около растенията.

  На снимката(колаж): Фитофторно гниене  по домат; Източник: www.researchgate.net

(ПЗ)