Растителна защита, торове, семена

БАСФ предлага три иновативни растителнозащитни технологии в есенниците за пролетната кампания

2019-03-10 

На организираните традиционни зимни семинари – БАСФ и ПАРТНЬОРИ, екипът на БАСФ България - Решения в земеделието и тази година заяви своята ангажираност към устойчивото развитие на българското земеделие. Експертите на  фирмата представиха пред земеделските производители 3 варианта на растителнозащитни технологии за справяне с проблемите в есенниците, базирани на механизма на действие на най-новите продукти и иновации на БАСФ в този сектор, както и на анализа и резултатите от многобройните производствени опити и земеделски практики за приложението им в полетата на успешни български земеделци.

В портфолиото на БАСФ за борба с болестите при житни присъства разнообразие от фунгициди, които да изберете според спецификите на всяко от полетата ви: Дует Ултра, Танго Супер, Капало, Димант Макс, Приаксор, както и Систива (първият фунгицид за третиране на семена и опазване от листни болести).

Биатлон 4D е новият хебрицид на БАСФ за всички житни култури. Контролира над 80 вида широколистни плевели, включ. трудни за контрол видове, които другите използвани хербициди не могат. С изключително широк прозорец на приложение - от 3-ти до флагов лист на културата, а и за фазата на плевелите. Ефикасен срещу трудните за контрол: великденче, мак, трицветна теменуга, лепка, къклица, кориандър,  и др. плевели, които са намножиха в полетата, защото преди идването на Биатлон  - традиционните продукти вече не ги контролират успешно. Подходящ е и за есенно приложение. Може да се прилага и при температура 5⁰С. През 2019 г. ще се предлага на още по-добра цена.

Палас е добре познат на фермерите и се прилага при смесено заплевеляване, характерно вече за цялата страна. Отличава се най-вече с високата си ефикасност срещу власатка и овсига. Контролира също: райграс, див овес, и много широколистни плевели с изключение на мак. Когато има заплевеляване с мак, Палас може да се комбинира с противошироколистен хербицид, в случая Биатлон, като тази комбинация остава полето напълно чисто.

Общо, в технологиите за житни култури на фирмата, за хербициден контрол се предлагат Биатлон и Палас, а Медакс Топ е растежният регулатор  за всички житни култури. И тъй като разликата се прави от фунгицидите, екипът е разработил няколко различни технологии, които надграждат – както агрономическия ефект, така и ценово.

Базовата технология включва: Танго Супер (100 мл/дка) за първо третиране и защита 5-6 седмици; Дует Ултра (60 мл/дка) за второ третиране.

Интензивната технология включва две фунгицидни третирания с три възможни фунгицида с добавена стойност: Капало (100 мл) за първо третиране и Приаксор (75 мл/дка) за второ третиране; вторият вариант на тази технология включва: Приаксор (75 мл/дка) за първо третиране и Диамант Макс  (100 мл/дка) за второ третиране. При вторият вариант има двоен физиологичен ефект - през цялата вегетация, дължащ се и на двата продукта.

Технологията „Прогрес в науката със Систива” е най-иновативна. Заложилите на Систива, имат 3 варианта на действие през пролетта. Когато Систива е приложен в доза 75 мл/100 кг семе, за първо фунгицидно третиране може да се приложи Капало (100 мл/дка), ако се очаква по-голямо проявление на базичното гниене. Ако полето е стандартно и няма история на коренови и базични гниенета, препоръката е да се приложи Танго Супер (80 мл/дка) малко по-късно, тъй като дългата защита на Систива продължава и през пролетта, а по-късно - приложение във флагов лист на Приаксор (75 мл/дка). Ако Систива е заложен в доза 150 мл/100 кг семена,  препоръката е да се извърши едно единствено фунгицидно третиране с Приаксор (100 мл/дка) във фаза поява на флагов лист.

 

(ПЗ)

Статията е авторска и е публикувана в бр. 3/март 2019 г. на сп. „Практично земеделие”. Повече по темата може да прочетете в печатното издание, което се разпространява в павилионите „Лафка” в цялата страна и чрез абонамент. Подробности за абонамент: 0888 58 54 69.8.

На снимката: Екип на БАСФ, Семинар БАСФ и ПАРТНЬОРИ, 2019