Растителна защита, торове, семена

Байер със стратегия за висока рентабилност и устойчиво производство на царевица в страната

2019-03-15 

Препоръки на фирмата за предстоящата сеитбена кампания 2019

Под мотото „Царевицата – най-рентабилната култура днес и в бъдеще” - Байер България организира на 13. 03. 2019 г., в залите на Хотел „Интернационал”, Златни пясъци, Варна, станалата вече традиционна Годишна професионална среща на производителите на царевица у нас. На събитието присъстваха професионалисти в царевичното производство от цялата страна, които отглеждат над 4 хил. декара в земеделските си стопанства, утвърдени „майстори” в този сектор.

Нито една от другите компании не отделя толкова време за царевицата. Причината, ние от Байер, да посвещаваме много усилия и да поставяме фокус върху царевицата, е, защото считаме, че това е една от водещите и много перспективни култури, подчерта Жечо Мурзов, Търговски Мениджър на Байер България, Дивизия КропСайанс пред участниците в събитието. Той  припомни, че Байер КропСайанс вече 8 последователни години организира събитието в подобен формат, като тази година - в срещата участва и екипът за България на фирма Декалб – вече в състава на Байер, след придобиванията на компанията в последните години. Мениджърът представи и външния консултант (гост лектор) Себастиян Малет от авторитетната френска фирма ODA AGRI COMPANY, оперираща в много страни по света, който даде насоки и прогнози по отношение на международните цени на царевицата, пшеницата, рапицата и слънчогледа, които се очакват през 2019 година. Презентацията на експерта предизвика много силен интерес и се превърна в обсъждане, което надхвърли двукратно планираното първоначално време за дебат по проблема.

Презентациите на мениджърския екип на Байер КропСайанс – Жечо Мурзов и Ивелин Тончев (Мениджър Техническо развитие и Регистрации във фирмата), бяха насочени към иновациите в цялостната технология при царевицата, както и към растителнозащитната програма за отглеждане на културата с продуктите и решенията на Байер за успешното получаване на високи резултати. Експертите дадоха конкретни препоръки за предстоящата кампания 2019 по сеитбата на царевицата, като акцентираха на всички важни фактори и технологични процеси за реализация на пълния потенциал на хибридите.   Аргументирано, с доказателства от практиката, подкрепени и с изявления на производители на царевица от страната, които споделиха своя опит с колегите си, експертите подчертаха решаващото за добива значение на  ефикасния хербициден контрол на плевелите в царевичните посеви – от старта до жътвата. Препоръките за приложение на иновативните хербициди на Байер – Аденго, Капрено, Мерлин Флекс, Екип и Лаудис бяха съобразени с условията на полетата през настоящата пролет – преди самата сеитба на царевицата и решенията, които формата предлага за справяне със ситуацията.

Резюмирайки стопанските и агрономическите характеристики на високодобивните царевични хибриди на Декалб, предлагани у нас, Николай Черкезов, Търговски мениджър, Семена Декалб България съобщи красноречив факт: заявките за семена,  за тази година, само от хибридът  DKC 4541 са за 400 000 декара, което възлиза на 9% от площите с царевица в страната, сравнено с общо засетите площи през 2018 г.

В срещата участва и Габор Равицки, Управляващ Директор на Байер България.

И двата панела, в които протече събитието, предизвикаха силен професионален интерес, дебат и споделяне на много практически опит.

(ПЗ)

На снимката: Себастиян Малет,  ODA AGRI COMPANY

 Б. р. – Подробности и повече практическа информация – очаквайте в априлския брой на сп. „Практично земеделие”, който ще излезе от печат на 04.04. 2019 година.