Растителна защита, торове, семена

Контрол на мана по пипера –растителнозащитни практики

2019-06-18 

Маната по пипера (Phytophtora capsici) е икономически най-вредната болест за тази култура, но напада и доматите, и патладжаните. Признаците се проявяват през целия вегетационен сезон, но най-често след прецъфтяването. Растенията увяхват внезапно, но запазват зеления си цвят и по-късно изсъхват.

Заразата прониква през корените или кореновата шийка, която потъмнява и се прищипва. Някои растения се пречупват, защото тъканите в поразените зони изтъняват. Най-типични симптоми са загниване на корените, на кореновата шийка и основата на растенията. Кората на нападнатите части потъмнява и лесно се свлича, а при влажно време се покрива със светъл налеп. Много рядко по клонките може да се появят тъмни петна, които проникват в дълбочина, а върховете на растенията загиват.

Признаците по плодовете започват от дръжката, която изсъхва. Появяват се воднисти петна, които при влажно време бързо обхващат целия плод и той изгнива за 2-3 дни, като се покрива с плътен бял налеп. Ако времето е сухо, кожицата на плода се запазва и добива пергаментов вид. Семената в болния плод потъмняват и се покриват с бял налеп. Болестта се появява на огнища в най-ниските места на посева, а инфекцията се разпространява от поливните води.

За ограничаване на болестта голямо значение имат агротехническите мерки: пиперът да се отглежда на висока леха и поливането да се извършва гравитачно или чрез капкова система за напояване. Периодично да се продълбочава поливната бразда и да се поддържа под 20 см, за да се избегне директното мокрене на основата на стъблото. Първите болни растения да се изскубват заедно с част от почвата и да се унищожават вън от посева, а мястото да се полива с 3%-ов разтвор от амониева селитра или с 2-3%-ов разтвор от син камък. Преди разсаждането разсадът да се полее с Проплант СЛ-0,1%- 5 л/ кв.м. При благоприятни условия за развитие на маната (температура 25-28оС) се препоръчва зелените плодове да се обират.

На снимката: Симптоми на мана по пипера

Снимка: www.researchgate.net

 

Б. р. - Статията е авторска и е публикувана в бр. 6/юни 2019 г. на сп. „Практично земеделие”. В същия брой ще намерите подробна информация за растителна защита на зеленчуковите култури /домати, краставици, пипер, тиквички и др./, както и борба с болестите и неприятелите в лозата и овощните градини през юни.

Търсете броя по павилионите „Лафка” в цялата страна.