Растителна защита, торове, семена

Високите температури благоприятстват нападение от брашнести мани по зеленчуковите култури

2019-06-24 

Метеорологичните условияв края на юни и  през юли (висока температура и малко валежи) са много благоприятни за силно развитие на брашнестите мани по тиквените култури, по доматите, по пиперите и бамята, морковите и магданоза.

Брашнестата мана по доматите се причинява от два вида паразитни гъби.  Първият тип (Leveillula taurica) поразява листата и по тях се появяват жълтеникави петна, които от долната страна се покриват със слаб белезникав, прашест налеп. Нападнатите тъкани прегарят и некротират, а листата окапват.

При втория тип брашнеста мана (Sphaerotheca fuliginea f.licopersicum) се образуват хлоротични петна от двете страни на листата, а от горната страна се появява брашнест налеп. Напетнените тъкани стават ръждивокафяви и бързо некротират. Ако нападението е във висока степен, растенията загиват. 

Първият тип брашнеста мана напада и пипера. Болестта има целогодишно развитие в култивационните съоръжения, а  оттам по-късно преминава по пипера на полето. Причинителят остава жизнен продължително време върху сухите растителни остатъци. По горната листна повърхност се появяват светли петна с неправилна форма, които от долната страна се покриват с бял рехав налеп. По-късно петната стават ръждиви на цвят по периферията, потъмняват и листата прегарят. При проява на болестта във висока степен растенията се обезлистват и само на върха остават по няколко листенца. На полето брашнестата мана по пипера се развива към края на август.

По тиквените култури брашнестата мана се проявява всяка година и поврежда всички растителни части, но най-силно листата и листните дръжки. Силно атакува краставиците, пъпешите, тиквичките и тиквите, по-слабо дините. Тиквените култури са много чувствителни към болестта, но най-големи са пораженията по краставиците, както на полето, така и в оранжериите.

По краставиците брашнестата мана се причинява от два вида патогени, но преобладаващ е видът Sphaerotheca fuliginea. Причинителят се развива целогодишно в оранжериите  и оттам инфекцията преминава на полето. Силно се поразяват буйно развиващите се растения. Признаците са много характерни - от двете страни на листата се появяват малки петна с бял или кремав брашнест налеп. Петната се разрастват, сливат се и листата стават като посипани с брашно. Повредените листа изсъхват, цветовете окапват, а плодовете остават дребни и меки. По-рано заразените растения загиват.   За инфектирането не е необходима вода, затова брашнестата мана на полето се развива силно в години с по-малко валежи през вегетацията.

За контрол на брашнестата мана по зеленчуковите култури се съчетават агротехнически и химически мерки. Редовното поливане на растенията ограничава болестта. След прибиране на продукцията е необходимо растителните остатъци да се съберат и унищожат. При поява на първите признаци на заболяването трябва незабавно за започнат пръскания на посевите с един от регистрираните фунгициди: Байфидан 250 ЕК-0,02%; Домарк 10 ЕК- 50 мл/дка (при краставици); 40-50 мл/ дка(при домати); Индар 5 ЕВ-100 мл/ дка с 40-100 л/дка работен разтвор; Кумулус ДФ-750 г/ дка; Куадрис 25 СК-75 мл/ дка; Нориос 250 СК-70-80 мл/ дка; 70 мл/ дка при краставици; Ортива топ СК-100 мл/ дка; Систан 20 ЕВ-37,5 мл/ 100 л вода; Ритуал- 20-60 мл/ дка; Топаз 100 ЕК- 35-50 мл/дка; Флинт макс 75 ВГ-20 г/ дка; Фонтелис СК-240 мл/ дка; Цидели топ-100 мл/ дка. и др.

 

Статията е авторска и ще бъде публикувана в бр. 7/2019 г. на сп. „Практично земеделие”.  В същия брой може да се прочете  професионална информация относно  контрола и на други вредонсни заболявания и неприятели по зеленчукови и овощни култури, и специална публикация за растителна защита в лозята през юли.

Изданието ще излезе от печат на 06. 07. 2019 г. Търсете в павилионите „Лафка”. За абонамент: 0888 58 54 68.