Растителна защита, торове, семена

Пазарният дял на семената ДЕКАЛБ от рапица е 33% от общо употребяваните за сеитба у нас

2019-06-25 

2019 -премиера на  Acceleron®DEKALB®- биопродукт за третиране на семена от рапица

Към момента пазарният дял на семената ДЕКАЛБ от рапица е 33% от общо употребяваните за сеитба у нас, каза Николай Черкезов, Мениджър на ДЕКАЛБ за страната (компанията, която представлява семенарския бизнес на БАЙЕР, придобит в последните години). Той информира за изключителните хибриди рапица, които фирмата предлага на българските земеделци по време на събитието Байер Арена Агро 2019 (с. Бяло поле, обл. Стара Загора, май 2019).

Едновременно с това ДЕКАЛБ е лидер в страната и по продадени семена през последните три години и в Технологията Клиърфийлд. ДЕКАЛБ e с лидерството и в иновациите, подчерта Черкезов.

2019 г. ще бъде годината на премиерата на  Acceleron®DEKALB®- биопродукт за третиране на семена от рапица, съобщи той. Това е търговска марка на компанията, която е свързана с третиране на семена. Acceleron® има различни формулации за различните култури и тази година на българския пазар ще се предлагат семена от Акселерон Стандарт. Компоненти на Акселерон Стандарт при рапица са два биологични продукта /коренно различни от досега използваните/. Единият е на основа бактерия, имащ за цел да увеличи имунитета и устойчивостта на младите растения срещу болести (фома и др); повишава също и устойчивостта срещу неприятели и срещу стрес. Другият компонент е на база гъба и има за цел да направи почвения фосфор в достъпна и лесно усвоима форма за младите рапични растения.  Продължава традицията всяка година компанията да предлага нов хибрид. Тази година новият хибрид рапица е ДК Екстремус – конвенционален, подходящ за условията на България, каза мениджърът.

На платформата на Байер, в  с. Бяло поле са засети 4 конвенционални и 2 клиърфийлд рапични хибрида на ДЕКАЛБ, съобщи Борислав Лачев, Търговски представител на ДЕКАЛБ за Южна България. Присъстващите производители имаха възможност да разгледат хибридите на полето и да получат интересуващата ги информация. Експертът допълни, че ДЕКАЛБ  е предпочитаната компания в рапица най-вече заради високата устойчивост на разпукване на шушулките, и на второ място – двойната защита срещу фома, дължаща се на гена, селектиран в хибридите, който буквално стопира заразата. На трето място е иновацията Акселерон – изцяло новата технология за третиране на семената.

Презентацията продължи с представяне на програмата на Байер за растителна защита при културата. За защита от фома фирмата предлага високоефективния продукт Тилмор. В опитните парцели, през ноември миналата есен, е направено третиране с Тилмор (100 мл/дка) срещу фома, като продуктът е приложен в комбинация с новия Децис 100 ЕК(5 мл/дка), защото е наблюдавано нападение от рапична оса и рапична бълха. През последните няколко години рапичната оса се превръща в сериозен проблем и само за няколко дни би могла да обезлисти растенията, ако не се предприемат мерки, напомниха експертите. Освен това, Тилмор приложен на есен,  оказва и растежно регулаторен ефект, като за разлика от типичните растежни регулатори е много по-щадящ за растенията. В резултат – през декември рапицата е била в отлично състояние и в перфектната фаза (7-8-ми лист) за успешно презимуване.

Представени бяха също и продуктите за растителна защита и решенията на Байер за  контрол на вредителите по  културата през пролетната вегетация и до жътва. 

(ПЗ)

Повече по темата – бр. 6/юни 2019 г. на сп. „Практично земеделие”