Растителна защита, торове, семена

Инсектицидът хлорпирифос е забранен в целия ЕС

2019-12-07 

Страните членки на ЕС, вчера – 06. 12. 2019 г., забраниха активното вещество хлорпирифос, предадоха европейски медийни агенции. Хлорпирифокс участва в състава на  много продукти, използвани за контрол на вредни насекоми по земеделските и др. култури.  Забраната трябва да влезе в сила от края на януари 2020 г., когато изтича разрешението за  одобрението му.

Земеделските производители използват инсектицида, когато отглеждат и цитрусови плодове, уточнява  SPEIGEL ONLINE.  Преди осем години учените в дългосрочно проучване заключиха, че дори и малки количества хлорпирифос влияят негативно върху развитието на мозъка на бебето в утробата. Въпреки че инсектицидът не се използва от дълго време в Германия, наскоро е открит на вносни портокали, мандарини или грейпфрут, се посочва в публикацията.

Забранен е и вариантът Хлорпирифос-Метил, потвърден от Европейската комисия. Това се основава на оценки на Европейската агенция по храните Efsa, които потвърдиха възможните рискове за здравето на хората. Поради това Комисията на ЕС предложи да не се подновява разрешението за употреба му и в края на януари с изтичане на одобрението, инсектицидът за бъде възбранен окончателно.

След като решението бъде формализирано през януари, всички държави от ЕС са длъжни да оттеглят одобрението за двата химикала. След това те могат да предоставят преходен период за използване, съхранение или обезвреждане за максимум три месеца, се посочва в публикацията на германското издание.

(ПЗ)

Снимка: pixabay