Растителна защита, торове, семена

Премахването на повечето продукти с глюфозат до края на 2020 г., ще увеличи разходите на френските фермери с между 50 и 150 евро на хектар

2019-12-10 

Планираният график за отстраняване на глюфозата във Франция три години по-рано, отколкото е решението на Европейския съюз,  ще бъде трудно да се поддържа навсякъде, съобразно сегашното състояние на науката да предостави алтернатива за земеделието и ще бъде скъп за фермерите, се твърди във френски парламентарен доклад, цитиран от в. „Фигаро”. Поради това, докладът призовава компетентните държавни органи на Франция бързо да уточнят културите, които ще се „ ползват от дерогация “ (временна отмяна на закона) след прекратяване на използването на глюфозата на територията на страната през 2021 г.

Помолена в неделя (08.12.2019 г.) да коментира доклада, министърът на екологичния преход Елизабет Борн е заявила, че правителството не е променило своя курс. " Потвърждавам, че целта е да преустановим основите  употреби на глифозат от 1 януари 2021 г., а всякакви употреби - от 1 януари 2023 г. " ,  е казала тя, съобщава „Фигаро”.

Изданието припомня, че през 2017 г. Европейския съюз повторно одобри използването на глюфозат за още 5 години на територията на съюза (до януари 2023 г.), но президентът на Франция Еманюел Макрон изрази становище, че в неговата страна - хербицидът ще бъде изтеглен с 3 години по-рано.

Междувременно стана ясно, пак от публикация на „Фигаро”, че на 09.12.2019 г. Националната агенция по безопасност на здравето на Франция (ANSES) е обявила, че не дава разрешение за ползване на 36 продукта с глифозат и ги изважда от списъка на разрешените пестициди в земеделието и за други цели. Агенцията е декларирала, че е уведомила за оттеглянето на разрешенията на 36 продукта, в състава на които има глюфозат, и  отказва да разреши 4 нови продукта, с мотива, че   данните, предоставени от производителите, не са категорични относно възможната им генотоксичност . През 2018 г. тези продукти представляват почти три четвърти от основните глифозатни продукти, продавани във Франция, за селскостопански и неземеделски цели.

(ПЗ)