Растителна защита, торове, семена

Роботът Том, който би могъл да намали хербицидното пръскане

2019-12-15 

На интернет платформата на IAPPS (Международна асоциация за науките за растителна защита), наскоро е публикувана статията „Запознайте се с „Том“: Роботът, който би могъл да намали хербицидното пръскане” с автор Андрей Forgrave | Daily Post  (10.12.2019).

В статията се съобщава, че National Trust estate farm   представя робот, наречен Том, който да картографира плевелите в различни полета. Възможността за картографиране, която  осъществява  робота, позволява на експертите и фермерите да се насочват по-точно към  прилагане на хербицидите там, където е необходимо. А това прекратява необходимостта от покритие с химикали на цялото поле, което ще спести разходи и ще бъде по-щадящо за екологията на райoна.

„Том” е снабден с две обърнати надолу камери и има сензори за откриване на препятствия, докато се движи наоколо. Захранван от електричество, с четиричасов живот на батерията, прототипът от 150 кг може да картографира 50 декара на ден.

Callum Weir, управител на фермата в Wimpole Estate в Кембриджшир, потвърждава, че роботът намалява разходите за гориво, торове и хербициди - и също така облагодетелства околната среда. Тъй като „Том” тежи далеч по-малко от традиционния седемтонен трактор, почвите също търпят по-малко уплътняване, казва той. "Красотата на робота е, че ми дава абсолютна точност", допълва г-н Weir.

На снимката: Роботът Том; Източник: Philip Mynott / PA Wire

(ПЗ)