Растителна защита, торове, семена

ФМС АГРО ПРЕДСТАВИ НОВОТО СИ ПОРТФОЛИО ОТ ПРОДУКТИ ЗА 2020 Г. - за защита на културите и увеличаване на добивите и доходите на българските земеделци

2020-02-05 

За да ви бъдем полезни,  ще представим новите продуктите на ФМС в обогатеното ни портфолио за 2020 г., новите регистрации на вече познати и актуални продукти, както и пакетните предложения на фирмата, каза Маргарита Петкова, Търговски представител на ФМС Агро България за Северна Централна и Северозападна България, при откриване на срещата - семинар със земеделски производители и партньори от региона (гр. Плевен, 30.01.2020 г.). При срещите ни през 2019 г., продължи тя,  Вие, отправяхте към нас въпроси, свързани с проблемите, които създават многото неприятели по царевицата. Сега, особено при ежегодното увеличаване на площите с тази култура, те се превръщат в сериозен проблем и затова поканихме на срещата доц. д-р Георги Тренчев, който да ви запознае с биологията на тези неприятели, кога е най-подходящият момент за третиране и да ви даде повече информация как да се справите най-успешно с тях.

 Евдокия Кръстева, новият Управител на ФМС Агро България (на снимката), поздрави земеделците и им благодари, че са уважили поканата за участие в срещата-семинар. „Надявам се, че това което ще ви представим като информация за продуктите на ФМС и  пакетните предложения, които ще предлагаме на пазара през 2020 г., ще ви заинтригуват”, каза тя и пожела от името на екипа здрава и успешна година на производителите.

 Какво включва новото пакетно предложение Пакет Протект – Житни култури на ФМС за 2020 г. и какви са ползите за фермерите?

Отговор на тези въпроси даде Маргарита Петкова в презентацията си, която, тук, поместваме в резюме. Много професионално и с аргументи, подкрепени от практиката на фермери в региона и изведени производствени опити в страната, тя последователно представи продуктите в Пакет Протект – Житни култури за 2020. Ето нейният коментар:

Пакетното предложениена ФМС Агро за житни култури  включва новият хербицид на фирмата  - Омнера®ОД, който представихме на българския пазар през 2019 година.  Миналата година разпространихме лимитирани количества от него, които доста бързо се изчерпаха. Продуктът се прие много добре от производителите, които го ползваха – отзивите за неговата ефикасност са отлични.  В пакета са включени също и два фунгицида на ФМС: Азака ™ - съдържащазоксистробин и Херкулес™ 125 СК   -флутриафол (125 г/л). Херкулес™ 125 СК   е нов продукт, който предлагаме за първи път тази година.

През 2019 година успяхме да  регистрираме за българския пазар и един нов биостимулатор на ФМС- с търговското наименование Симакс.

 

На снимката: Маргарита Петкова представя обогатеното портфолио на ФМС Агро за 2020 г.

Какво ви дава този пакет?При пакетното закупуване на хербицида Омнера®ОД, двата фунгицида и биостимулатора – Вие, получавате 10%  по-ниска цена.

Омнера®ОД се справя отлично с проблемните едногодишни и многогодишни широколистни плевели  в житни култури (лепка, паламида, поветица и др.). Отлично се справя и със самосевки от технологичен слънчоглед и от двете предлагани на пазара технологии. В по-висока доза отлично контролира и самосевки от технологична рапица. Много добре се справя и с поветицовиднотофасулче, което се превръща във все по-голям проблем, а също и с поветицата.  При формулацията на Омнера®ОД е приложена иновативната LQM® технология. Тази технология  спомага за много доброто прилепване на работния разтвор и подобряване на неговото качество, което засилва хербицидният ефект. Омнера не се нуждае от никакво смесване с други прилепители.

 Фунгицидът Азака™, който е включен в пакета, е системен стробилуринов фунгицид (250 г/л азоксистробин) с предпазно, лечебно и изкореняващо действие срещу ръжди, хелминтоспориоза и листен пригор в житните култури. Подобно и на другите фунгициди от тази група, Азака е с много широк прозорец на приложение и е силен в превенцията.

Активното вещество в Херкулес™ 125 СК – от групата на триазолите, включен в пакета - е най-бързо проникващият триазол. До 2 часа след третирането той е разпространен в цялото растение, т. е. има много добро стопиращо действие, ако вече има налична зараза от болести при житните. Придвижва се много бързо към точките на растежа и стопира разпространението на инфекцията в новия прираст.

Комбинацията от двата фунгицида осигурява един много широк прозорец на защита и също така стопира заразата в този период. Двата продукта могат да бъдат приложени и разделно, според избора на фермера. Азака ™ освен при житни има и регистрации при маслодайни култури от сем. Кръстоцветни (рапица и др.). Самостоятелно се прилага в доза 80-100 мл/дка, но като стробилуринов продукт, в повечето случаи, поради различния механизъм на действие спрямо фитопатогените, се комбинира с продукти от групата на триазолите. (б. р. – в случая, препоръката е да се комбинира с  Херкулес™ 125 СК)

Известно е, каза М. Петкова, че постепенно продуктите от групата на триазолите отпадат от регистрация със санкция от регулаторния орган на ЕК, но нашата информация за продукта Херкулес™ 125 СК е, че остава на пазара, тъй като до момента, никъде по света няма данни за резистентност към флутриафиол.  Именно затова, формулацията от 125 г/л флутриафол(т. е. Херкулес™ 125 СК) ще се запази най-дълго на пазара от останалите триазоли. Регистриран е в доза 100 мл/дка при житни.

 Продуктът Симакс  е биостимулатор, представляващ смес от натурален екстракт от морски водорасли, с добавени азот, фосфор, калий и микроелементи, в достъпна форма за усвояване от растенията. (б. р. - Не е листен тор, подчерта експертът.)Голямата сила  на Симакс е в съдържащите се в състава му  аминокиселини  и други биологично активни вещества, които всъщност съхраняватрастенията при неблагоприятни условия. Подобни продукти трябва да се прилагат, когато културата е в стрес, т. е при първа необходимост, за да се преодолее негативното влияние на неблагоприятните фактори и да се стимулира метаболизма на растението като цяло. Тогава се получава максималният ефект от приложението им. По-късното приложение не е ефективно. Регистрираната доза на Симакс е от 150 до 300 мл/дка.

 Кои са другите иновативни продукти в новото портфолио на ФМС за 2020 година при житни култури?

 Гранстар® Супер – това е хербицидът – ЕТАЛОН за селективност на пазара. Контролира повече от 70 вида широколистни плевели в пшеница и ечемик, с висока селективност съм културите. Позволява изключително гъвкаво приложение -  от 3-ти лист до оформяне на флагов лист на културата. Подходящ е и за коригиращи третирания. Регистриран е в доза 4 г/дка. Продуктът е много предпочитан и заради високата му толерантност на смесимост с други продукти - както с други противошироколистни хербициди, така и с продукти  ефикасни срещу житни плевели. Освен това формулацията на продукта позволява да се комбинира безпроблемно с фунгициди и с листни торове. Тази година продуктът е атрактивен и с икономически изгодната му цена. 

 Фокстрот™ 69 EВ е най-продаваниятпротивожитен хербицид на ФМС в страната, регистриран при пшеница и ечемик. Прилага се в доза – 100 м/дка. Високоефективен, справя се отлично с лисича опашка, ветрушка, див овес, фаларис и кощрява.  Предимството, което отличава Фокстрот™ 69 EВ от останалите противожитни хербициди на пазара като качество, е  добавеният  в него антидот – клокинтоцет-мексил,  който е ново поколение и гарантира много висока селективност за културните растения. Антидотът в продукта гарантира отлична селективност за културите и ги предпазва от хербициден стрес. (б. р. - М. Петкова препоръча на производителите, избирайки противожитен хербицид винаги да правят информиран избор за видът на антидота в продукта.)

По темата работи: Яна Брезовска

 Б. р. – Информация за Пакетните предложения на ФМС Агро България при царевица за Сезон 2020, както и за продуктите и растителнозащитните решения на фирмата за контрол на неприятелите по културата – ще публикуваме в мартенския брой на сп. „Практично земеделие”, който излиза от печат на 06.03.2020 г.