Растителна защита, торове, семена

Сигнум и Дагонис – Топ-продуктите на БАСФ – безкомпромисна защита в овощни и зеленчукови култури

2020-04-15 

Павлина Великова, Продуктов мениджър житни култури, царевица и трайни насаждания в БАСФ България, представи безкомпромиснирастителнозащитни технологии и нови продукти на БАСФ при овощнии  при зеленчукови култури. Тук представяме презентацията на експерта със съкращения, както и Реални Резултати в Реални Условия, постигнати във водещи стопанства у нас, в сегмент овощни култури.

Пред участниците в традиционната годишна лозарска среща с водещи гроздопроизводители, овощари и зеленчукопроизводители от страната, организирана от БАСФ, през март т. г. в Бургас, Павлина Великова постави акцент на новите продукти на компанията. Ето какво каза тя:

 Дагонис е нов продукт на БАСФ. Предлага се на пазара от 2020 г. Дагонис е комбинация от 2 активни вещества: ксемиум и дифеноконазол.Има регистрация в редицазеленчукови култури.Скоро предстои регистрация на продукта и в ябълки. Предимства на Дагонис: дълготрайна защита; къс карантинен срок (1 ден за ягоди; 3 дни за домати, краставици, пипер и др.); има широк спектър на действие срещу много патогени, което позволява неговото гъвкаво използване. Дагонис има отлични показатели за бързо разграждане на остатъчните количества от активни вещества в продукцията и почвата.Дози на приложение: срещу брашнеста мана – 60 мл/дка; алтернария – 100 мл/дка. Регистриран е и срещу склеротиния и ризоктония.

 Сигнум – Топ-продуктза костилкови овощни култури. Комбинация от SDHI и стробилурин. Неговият къс карантинен срок позволява използването муи при зазряване на плодовете срещу късно кафяво гниене. Разпознаваем и предпочитан продукт от овощарите в страната.

 В рамките на проекта Реални Резултати в Реални Условия, Дамян Малчев, Технически сътрудник на фирмата в Североизточна България, представи казус в черешова овощна градина, с. Светлен, обл. Търговище (на първата снимка). Стопаните извеждат много добра растителна защита с нови и доказали се продукти. Използват Сигнум в цъфтежно третиране срещу ранно кафяво гниене.Преди съзряване на плодовете прилагат Сигнум още веднъжсрещу късно кафяво гниене. През м. г., в малък участък,са третирали с конкурентен продукт с регистрация срещу късно кафяво гниене. Разликата в опазване на черешовото насаждение в полза на Сигнум е значителна - плодовете са опазени отлично, с добър търговски вид и качество.

Павлина Великова, която има практически опит от собствената им семейна черешова градина, представи реален казус от  с. Глуфишево, обл. Сливен. Тя обясни, че за първо третиране използват продукта Делан срещу ранно кафяво гниене. В началото на цъфтежа третират със Сигнум -освен срещу ранно кафяво гниене, но и срещу бяла ръжда. (Когато са и най-масовите заразявания от патогена). Сигнум може да се използва и по-късно, защото има кратка карантина от 7 дни. Има черешови сортове, които на букетните клончета имат по 8-9 плодни пъпки. Образуват гъсти букети от плодове. В периоди с чести превалявания в тези букети се задържат водни капки. По време на зреене това задръжане води до зараза от късно кафяво гниене. Със Сигнум успешно се контролира късното кафяво гниене и се удължава периода на съхранение. През 2019 г. е имало чести превалявания от дъжд в с. Глуфишево, което наложило Сигнум да бъде използван 3 пъти, максимално допустимото за един сезон. В резултат–черешовитенасаждения са опазени от ранно и късно кафяво гниене. /Полученият добив е 959 кг череши от декар./

 Експертът представи и иновативната концепция KISS  на БАСФ в семкови овощни видове срещу струпясване и брашнеста мана, която се предлага от миналата година.Представлява комбинация от три продукта: Делан Про, Серкадис и Фабан.

В излъчен видеоматериал, агроном на фирма „Фрукталина“ ООД сподели опит с използване на концепцията KISS в ябълкова градина от района на с. Българево, община Каварна, през трудната за овощарите 2019 година (студена пролет, късни повратни студове, продължителни валежи) „Приложихме концепцията KISS, която включва редуването на продуктите Делан Про, Серкадис и Фабан в критичните моменти срещу струпясване и брашнеста мана.“, разказа специалистът. И независимо от неблагоприятните климатични условия, имахме много добри резултати: чисти и здрави листа; чисти и здрави плодове; съответно много добра пъпка, добре изхранена, която ще даде добър добив и на следващата година.

Лозарската среща завърши с дегустация на отличните вина на „Еко-Агро” и „Бонония Естейт”, както и с други перфектни вина на водещи лозарски стопанства, представители на които участваха в събитието.

  сп. „Практично земеделие”

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 4/април 2020 г. на сп. „Практично земеделие”. В броя може да се прочете още и за иновативните топ комбинации с продукти на БАСФ – най-ефикасни срещу обикновена мана и оидиум в българските лозя. Подробности за абонамент за изданието: 0888 585468.