Растителна защита, торове, семена

Производство на розови домати за втора култура – мисията възможна с МАНЕКРО от Синджента

2020-05-05 

Лятото на 2020 година се прогнозира да бъде с малко над нормалните за сезона температури. Затоплянето вече е осезаемо в редица региони и ако за някои начинаещи в зеленчукопроизводството, то е добър знак и обещание за отлична реколта, по-опитните са наясно, че топлото време е един от сериозните врагове на оранжерийните домати. Според експерти, близо 2/3 от изгубената реколта домати при производство за втора култура, се дължи именно на топлото време, причинило върхово гниене и деформация на плодовете.

 Защо оранжерийните домати започват да гният с настъпването на по-топлото време?

С повишаване на температурите доматите започват да абсорбират калция по-слабо. В следствие на това настъпва и така нареченият калциев дефицит. Калциевият дефицит при доматите води и до проблеми с върхово гниене. Самото върхово гниене се наблюдава като средно до силно хлътване на домата и оцветяването на долната повърхност в кафеникаво-черни оттенъци, достигащи повече от 2 сантиметра. Обикновено този признак се наблюдава в долната част на плода. Когато обаче върховото гниене бъде изпуснато, тоест не се вземат съответните мерки, практически цялата повърхност на домата е застрашена. В последствие дори доматът започва да гние и отвътре. В крайна сметка, петната могат да се разраснат до големина от 6 сантиметра.

Дисбалансът на калция в оранжерийните домати преминава и в загуба на нормалната им форма, както и до сериозни загуби на реколтата. Напълно възможно е калциевият дефицит да унищожи голяма част от очаквания добив. Дефицитът на веществото е причина и за бавния растеж на доматите. Дори гниенето да бъде овладяно в даден момент, очакваната големина на зеленчука може да не оправдае очакванията на фермера. Нещо повече – върховото гниене е особено сериозно при розовите домати. Те са по-податливи на дисбаланс в процеса по усвояване на хранителните вещества. При розовите домати кореновата система е  по-слаба от класическите червени, поради което калцият тук се изчерпва значително по-бързо.

 Решения за справяне с калциев дефицит при доматите

При върховото гниене се търси решение, с което да се преодолеят негативните последици на повишаването на температурите. Не можем да спрем затоплянето на времето. Можем обаче да спрем върховото гниене, като приложим различни схеми на торене.

Единият метод е листно подхранване с разтвор от калций. Това е популярен метод за предотвратяване на върхово гниене при доматите. Смята се обаче, че той носи доста слаба ефективност. Обикновено се съхранява само една част от доматите, а понякога проблемът се възвръща при още по-силно покачване на температурите.

Другият познат метод е компенсиране с азот, който да подобри обмяната на веществата. За съжаление подобен подход може да доведе до излишък от азот. При него доматите страдат от твърде бързо темпо на растеж. В резултат на това, доматите се цепват в зоната на сърцевината, като с това стават обект на внимание от вредители и бактерии и фитопатогени, най-вече сиво гниене.

Най – успешният метод за преодоляване на проблема е изборът на нечувствителен на калциев дефицит хибрид

Научно-изследователската дейност и иновациите на Синджента в селекцията на домати дават възможност да се предотвратят проблемите предизвикани от топлото време, като се използват устойчиви хибриди. Резултат от дейностите на компанията в тази посока е хибрида МАНЕКРО.

 

МАНЕКРО е розов индетерминантен домат, който от съвсем скоро се предлага в България, но бързо доказа своите предимства сред производителите.Благодарение на буйния си вегетативен растеж, МАНЕКРО не е податлив на калциев дефицит и предпазва плодовете от върхово гниене. Това го прави изключително подходящ за отглеждане и за втора култура. Плодовете не се напукват и не издребняват във височина. Крайната продукция на МАНЕКРО се отличава с идеална за пазара едрина, със средно тегло: 280 – 350 гр. Плодовете са многокамерни, с атрактивен розов цвят и прекрасни вкусови качества.

 

Отглеждането на оранжерийни домати за втора култура може да бъде сериозно изпитание поради проблемите свързани с горещото време. За да си спестите проблемите предизвикани от дефицита на калций, можете да разчитате на МАНКЕРО. Той ще ви осигури необходимата сигурност в производството на качествени домати.

 Вижте повече за МАНЕКРО на www.syngenta.bg

Б. р. - Статията е публикувана в бр. 5/май 2020 г. на сп. "Практично земеделие", който ще излезе от печат на 13 май, т. г. Търсете изданието по вестиникарските павилиони в цялата страна.