Растителна защита, торове, семена

Нова генетична линия за неразпукване на шушулките на рапицата - INVIGOR, от Байер – водеща компания и лидер в селекцията на културата

2015-09-15 

.Най-новите хибриди рапица на Байер КропСайанс, предлагани на българския пазар

.Растителна защита на рапица през есенната вегетация с продукти на Байер КропСайанс

В селекцията на рапични хибриди Байер е световен лидер, макар това все още да не е факт и в Европа, съобщи Ивелин Тончев, Мениджър техническо развитие и регистрации в Байер КропСайанс България по време на професионалната среща на фирмата със земеделски производители и ключови клиенти от страната, проведена в Парк хотел Стара Загора на 09.09. 2015 г. Срещата премина под мотото „Иновативни решения – есенна кампания 2015 г.”.  Пред производителите бяха представени иновациите и актуалните разтителнозащитни предложения на Байер КропСайнс България в основните култури – рапица, пшеница и ечемик, съобразени с агроклиматичните фактори и техонологичните практики на земеделското производство у нас през есенния сезон.

Европа е едни от петте региона в света, където се отглежда рапица, като най-голямото производство от тази култура е съсредоточено в САЩ и Канада, информира И. Тончев и продължи:

 - Най-големият производител на рапица в света е Канада, като половината от производството й е със семена на рапични сортове/хибриди/, селекция на Байер. Това не се случва просто така, а е в резултат от невероятната генетика и качество на семената, които Байер предлага. В САЩ и Канада производството е предимно с рапични хибриди, получени  по методите на генното модифициране. За да увеличи пазарният си дял в предлагането на семена от конвенционална рапица в Европа, като начало – през 2012 г., Байер закупи една много добра немска селекционна компания – Raps (част от групата на Рапул). Целта ни беше да получим входна врата и да влезем в конвенционалния пазар на семена от рапица в Европа. През 2015 г. - три години по-късно – в преходния период нашата главна цел беше да оптимизираме портфолиото си така, че да сме в състояние на предложим рапица, най-подходяща  за всеки регион на Европа, в т. ч. и в България. Разбира се, това беше само началото, а най-доброто и най-новата селекция, тепърва ще започне да навлиза, информира специалистът.

Някои от нещата вече са в България, съобщи И. Тончев и показа резултати от производството на някои от рапичните хибриди на Байер, получени в реални производствени условия в землището на земеделски производител от гр. Лозница. Той акцентира върху качествата на най-новите хибриди, показали най-добри резултати за условията на България в този регион: Багира, Пънчер и Брентано.

Това, което отличава хибридите ни от най-новата  генетика от всички останали е, че още през есента рапицата се „нарежда” много добре в редовете, растенията тръгват редовно и още след няколко дни се вижда, че са много добре развити и с много добър хабитус. Това  продължава и по-късно след зимния покой – напролет посевът отново тръгва с много силен старт, докато посевите с конкурентни хибриди не могат да постигнат силно развитие още през есента. Това, че има силно развити растения през есента не означава, че те ще прораснат, обясни Тончев, защото те имат силно развита листна маса, но вегетационният им връх е ниско заложен. След това той информира за основните характеристики на хибридите рапица, семена от които Байер предлага на българския пазар, и които са показали добри резултати в производствени опити в различни региони на страната.

Хибрид Багира- с отличен потенциал за добив. Средно ранен хибрид, който е много добре приспособим за условията на България. Резултатите от опитите, проведени през две поредни години /2014-2015 г./, в най-различни региони на страната, показват, че Багира се представя с  много добри и стабилни, изравнени добиви. Багира развива много мощно растение още през есента. Хибридът се отличава с много добре разстлана листна розетка, което е предпоставка за запазване на листата здрави- без пречупване и разкъсване, дори и да падне ранен сняг.

Хибрид Брентано – също е от средно ранната група, но се отличава от Багира с по-късен цъфтеж. Това го прави по-подходящ за някои региони на страната, където падат по-късни повратни мразове, напр. в Североизточна България.Хибридът е много пластичен и се представя със стабилни добиви във всички региони на страната.

Хибрид Пънчер е от най-новата селекция на Байер и е представител е на средно късните хибриди. Отличава се много добър потенциал за добив и с много висока устойчивост на фома, болест, която атакува рапицата още през есента. Хибридът е с високо съдържание на масло в зърната, притежава и много добра пластичност, в различни региони на страната се представя с много добри и стабилни добиви.

Хибрид Джъмпер е също нова селекция на Байер, с потенциал за висок добив. Изисква интензивна технология и при подходящи условия може да бъде шампион по получени резултати – над половин тон продукция от декар.

Хибрид Елмер CL –нов Клиърфийлд рапичен хибрид. Отличава се висока пластичност, добра толерантност към използвания хербицид и стабилни, високи добиви /б. р. – в землището на Генерал Тошево през 2014/2015 г. е дал добиви по над 400 кг/дка/. В добра година дава отлични резултати, но в лоша година няма да ви изостави, няма да се провали, подчерта И. Тончев. И този хибрид притежава основните характеристики на селекцията на Байер – много добере развити растения с добър хабитус още през есента,с добре разстлана розетка, което не позволява пречупване на листата от сняг. Елмер CL се характеризира с по-рано изтеглен цъфтеж спрямо конкурентните хибриди. Това осигурява предимство на растенията в условията на България, с няколко дена да изпреварят по-сухите и неблагоприятни периоди за цъфтежа на рапицата. В следствие -  опрашването е по-добро и се залагат повече зърна в шушулките.

Резултатите от производствените опити с рапичните хибриди на Байер в продължение на две стопански години – 2014/2015 г. показаха, че те успешно се справят дори и при неблагоприятни климатични условия, обобщи И. Тончев и продължи, като демонстрира изводите с видео /филм : - Дори и през есента на 2013 г., когато сяхме в условията на суша - почвата беше на буци поради невъзможността да се проведе качествена предсеитбена подготовка, рапицата се нареди и успя да даде един хубав добив. Това показва, че тези рапица притежават много добра пластичност.

Какво предстои в селекцията на рапица от Байер?

Какви са бъдещите иновации, проекти и достижения в селекцията на маслодайна рапица на Байер беше показано чрез специален филм. Като лидер в селекцията на рапица, Байер е първата компания в света разработила и патентовала НОВ ГЕНЕТИЧЕН МАРКЕР ЗА НЕЗАРПУКВАНЕ НА ШУШУЛКИТЕ- изключително важен показател за прибиране на продукцията без загуби преди и по време на жътвата.  Рапичните хибриди от тази нова генетична линия  INVIGOR, в които е селекциониран ген за ограничаване на разпукването вече позволява защита на добивите и по-голяма гъвкавост по време на жътва. Това високо се оценява от фермерите. До този момент такива хибриди от  рапица с ген за неразпукливост на шушулките в света няма. За селекционните програми на Байер е характерно развитието и  непрестанното обновяване и поддържане на разнообразна генобанка. Понастоящем в Европа, Байер реализира мащабна селекционна дейност, насочена към създаване на рапични хибриди, подходящи за агроклиматичните зони на европейското земеделие. Байер КропСайанс има селекционни станции в Белгия, Германия и Полша и основава широка мрежа от опитни полета в ключовите агроклиматични зони за отглеждане на маслодайна рапица. Когато разработва нови хибриди, компанията се фокусира към тяхната устойчивост на заболявания  като склеротиния, вертицилиум и фома. Това са част от проблемите, с които производителите на рапица се сблъскват най-често. 

С асортимента на рапични хибриди в портфолиото си, което Байер КропСайанс предлага има няколко основни ползи за земеделците: високи и стабилни добиви през отделните години, висока кълняема енергия на семената, резистентност и др.. Компанията провежда развойната дейност в цяла Европа – на повече от 100 опитни локации. Това позволява на търговските й фирми да придобият основни познания за качествените характеристики на хибридите, което им осигурява възможност да предлагат на клиентите си най-подходящите рапици за отделните региони.

Рапицата е стратегическа култура за Байер КропСайанс в Европа и затова компанията инвестира големи средства в своите европейски проекти. В скоро време европейските производители на рапица вече ще разполагат и със семена от най-новата иновация на Байер в селекцията на маслодайна рапица – хибриди с марката INVIGOR.

Ивелин Тончев презентира  и последната иновация на Байер Кроп Сайанс в рапица – фунгицида Тилмор, приложим непосредствено през есента в културата за борба срещу фомата и есенното й проявление. Тилмор е продукт, който  надгражда познатия и високо ценен от производителите фунгицид за рапица Фоликур. Тилмор съдържа две активни вещества, едно от които е  активното вещество на Фоликур /тебуконазол/, а второто – протиоконазол, т. е.запазени са всички добри страни на Фоликур, а с новото активно вещество се надгражда в ефикасността на продукта. Препоръката за използване на Тилмор през есента е във фаза 5-8-ми лист, в доза 80-100 мл/дка. Тилмор може да се приложи и рано напролет до фаза „зелен бутон”.  Новият фунгицид има не само изключителна фунгицидна ефикасност, но той е с уникална формулация, разработена специално за рапица. Това му позволява да омокря много добре дори трудните за мокрене листа на рапицата /б. р. – поради покритието им с восъчен налеп/ .Тилмор е и продукт с растежно-регулаторни функции, но за разлика от конкурентните продукти  не задържа растежа на вегетационния връх, а насочва цялата енергия на растението за развитие на мощна коренова система, която позволява на рапицата да тръгне с отличен старт напролет. От там се изменя и формата на растенията – ако едно растение, което не е третирано с Тилмор изглежда, като „елхичка”, третираното има форма на „чадър”, т. е. с добре развити разклонения, които ще заложат повече съцветия, а от там и по-висок добив на рапица. Продуктът действа ефикасно на есенното проявления на фомата, т. нар. сухостъблено гниене, което напролет, ако е навлязло в стъблото вече не може да се спре.

 През пролетта, в технологията на растителната защита в рапица, изведена от Байер КропСайанс идва приложението на още една иновация - фунгицида Прозаро, във фаза „край на масовия цъфтеж”.