Растителна защита, торове, семена

Синджента – нов системен фунгицид срещу мана

2016-03-07 

Спомнете си колко пъти сте чували думите „това е като Ридомил Голд“ или „това ще  свърши същата работа като Ридомил Голд“ – "Да, ама не!". Истината е една, че нищо не Синджента – нов системен фунгицид срещу мана може да се сравни с изкореняващото действие на този напълно системен продукт, който  гарантира вашето производство, дори и при тежки климатични условия. Ридомил Голд вече няколко десетилетия е еталон в борбата срещу обикновената мана при лозя, зеленчуци и картофи.

От 2016 г. Синджента пуска на пазара нова формулация Ридомил Голд Р

Освен Ридомил Голд МЦ, който е един от основните фунгициди за контрол на обикновената мана, Синджента пуска на пазара и Ридомил Голд Р, който е нова формулация с профилактично и лечебно действие и с редуцирано съдържание на мед съгласно новите Европейски тенденции при зеленчукови култури, лозя и картофи. Активното вещество е комбинация от най-активния изомер Металаксил-М (мефеноксам) с напълно системно действие и медния оксихлорид, който със своето контактно действие допринася за по-добър контрол на патогена.

Новата формулация притежава висока ефикасност поради бързата си абсорбция (усвояване) от растенията и способността да предпазва новия прираст. Ридомил Голд Р е гъвкав по отношение момента на приложение, той се използва, както в началото на вегетацията по време на бързото нарастване на новия прираст, така също и в края на вегетацията, когато контактните медни препарати не могат да се справят с патогена. Друго предимство е иновативната PEPIT формулация, която прави продукта различен от останалите на пазара.

 Кои са основните предимства на Ридомил Голд Р?

Иновативен фунгицид с регулирано ниво на мед съгласно новите Европейски тенденции. Комбинацията от контактно и системно активно вещество удължава ефективността на продукта и го превръща в надеждно решение, дори и при лоши климатични условия. Ридомил Голд Р притежава изкореняващ ефект срещу патогена и с него може да се третира до 72 часа след поява на заразата, но да не се забравя, че е най-добре да се ползва превантивно. Друго важно предимство на новия Ридомил Голд Р е бързото му навлизане в листата и чепките и по-трайното им предпазване. Няма опасност от наличие на остатъчни количества в гроздето и виното. Новата формулация контролира успешно късните инфекции и редуцира инокулума в следващата година.

Ридомил Голд Р е един различен нов фунгицид, който със своето контактно, трансламинарно и системно действие осигурява по-дълго последействие и по-траен контрол срещу патогена, което от своя страна увеличава периода между отделните третирания, а с това редуцира техния брой. Продължителната защита позволява по-пълен контрол на патогена, дори и върху развилия се млад прираст.

Практическа информация

При съставяне на програма срещу мана по-лозата Ридомил Голд Р може да се редува с Пергадо Ф, РидомилГолд МЦ и Куадрис  за по-добър синергичен ефект срещу болестта и избягване поява на резистентност.  Новата формулция е много лесна за работа, не се разпрашава и не образува утайка. Ридомил Голд Р притежава отлична селективност към културите. В началото на вегетацията Ридомил Голд Р контролира вегетативния растеж, а в края на вегетацията подобрява студоустойчивостта на леторастите през зимата.

Допълнителна информация: www.syngenta.bg

Снимка: източник: http://www3.syngenta.com/