Растителна защита, торове, семена

Ортива Топ - мощно средство срещу основните болести при зеленчуковите култури

2016-04-04 

Новият широкоспектърен фунгицид на Синджента Ортива Топ е регистриран в България при над 20 култури. Новата формулация дава на производителите сигурнорешение срещу едни от най-опасните  болести при зеленчуците, като брашнеста мана, алтернария, ръжда, септориоза, аскохитоза и др.

Ортива Топ има силно изразено предпазно и лечебно действие, а чрез своето трансламинарно действие прониква много бързо във вътрешността на растението. Високата ефективност на продукта и сигурният контрол върху патогените се дължат на двукомпонентната формулация, която атакува болестите чрез два различни механизма на действие.Това всъщност обяснява агресивния характер на фунгицида спрямо патогена. Двете активни вещества не позволяват на гъбата да изгради резистентност спрямо Ортива Топ. Всяко от активните вещества атакува патогена в различен момент от неговия цикъл. От една страна азоксистробин въздейства и подтиска кълняемостта на спорите, а от друга страна дифеноконазол инхибира нарастването и разпространението на мицела и подтиска спороношението или репродуктивността на гъбата.

Ортива Топ е универсален фунгицид, който контролира всички основни гъбни болести, които се срещат при зеленчуковите култури. Поради широкия си спектър на действие Ортива Топ не се нуждае от комбиниране с други фунгициди и това го превръща в лесен за използване фунгицид. Допълнителният ефект, който оказва новата формулация върху растението и по-точно ефекта на азоксистробин върху фитосинтетичните процеси, му позволява да развие своя потенциал и да удължи процеса на плододаване.

Ортива Топ осигурява отличен резултат по отношение на добива и качеството на продукцията вследствие на пълния контрол над патогенитеи ниските остатъчни количества. Освен при основните зеленчукови култури (домати, краставици, пипер, карфиол, зеле, лук, пъпеши, дини и моркови) Ортива Топ е един от малкото регистрирани продукти в ориз и грах, а за радост на производителите на малини и ягоди този фунгицид се справя много добре с най-разпространените гъбни патогени при тези култури.

4-те основни предимства на Ортива Топ:

Øсинергизмът между двете съставки, води до по-висока ефективност;

Øдвойният механизъм на действие, предпазва от поява на резистентност;

Øима предпазно и лечебно действие в комбинация с гъвкавоприложение;

Øосъществява едновременен контрол на много патогени.

Снимка: www.syngenta.bg

Допълнителна информация: www.syngenta.bg