Растителна защита, торове, семена

От Синджента: Утвърдените продукти при растителната защита на ябълките

2016-04-28 

•„ПРОМО ПАКЕТ“ Синджента: Скор 1л + Хорус 1кг – на по-добра цена

Синджента предлага на българския пазар едни от най-сигурните и надеждни препарати за растителна защита в овощните култури. Това са двата най-използвани фунгицида Скори Хорус и новите инсектициди Афърм и Волиам Тарго, с които от няколко години производителите успяват да се справят с  неприятелите в овощните градини.

Една от основните болести при семковите овощни видове е струпясването  (Venturia inaequalis). Още от фаза „зелен конус“ е необходимо да започне борбата с цел да се предпази интензивно развиващата се листна маса, която представлява обект на зараза от страна на аскоспорите, които се съхраняват върху опадалите през есента листа. В началото на вегетацията за да се ограничи инфекцията, която се е запазила след зимния период, се прилагат едно или няколко третирания с медни продукти.

След това се препоръчва използването на Хорус, който чрез своето системно действие са разпределя много бързо и равномерно в растителната тъкан дори при температура на въздуха +5°С и защитава растенията от патогени повечи от 7-14 дни.

Дозата на Хоруспри ябълки е 0,03-0,05% на декар. Хорус притежава предпазно и лечебно действие и не предизвиква фитотоксичност.

През периодите с много висок риск от инфекция, когато има продължително задържане на влага върху листата и благоприятни условия за развитие на патогените, интервала между отделните третирания не трябва да надвишава 7 дни.

След оформяне на плодовете и по време на тяхното нарастване се препоръчва използването на фунгицида Скор, който  може да се приложи до 4 пъти на сезон, като регистрираната доза е 0,02%/дка. Скор е системен фунгицид с отлично предпазно и лечебно действие. Той се поема от листата и се придвижва акропетално в растението също трака притежава и силно трансламинарно действие.

От 2016-та Синджента предлага на българския пазар двата продукта Скор+Хорус в нова опаковка. Новата опаковка представлява индивидуална кутия, която съдържа Скор 1л + Хорус 1кг. Целта на новата опаковка е комбиниране на два от най-разпространените и използвани фунгициди в овощарството, по-добра цена на двата продукта и по-добър синергичен ефект при използването им в обща програма за растителна защита. Освен новия „ПРОМО ПАКЕТ“ Синджента продължава да предлага на пазара продуктите и в досегашните им опаковки: Скор – 1 л, 0,100 л, 0,02 л; Хорус – 0,500 кг, 0,05 кг.

От вредителите при семковите овощни видове сериозни повреди нанасят листните въшки. Едно от най-надеждните решения срещу въшките  е гранулирания, системен инсектицид Актара. Той се отличава с много бързо абсорбиране и разпределение в растителните тъкани. Основния момент за прилагане на Актара е след цъфтеж при поява на вредителите. Дозата на приложение на продукта е 20 гр/дка, карантиния срок е 7 дни.

От няколко години Синджента предлагана пазара и двата нови инсектицида:  Афърм - специалиста в борбата срещу вредителите от разред  Lepidopteraи широкоспектърния инсекто - акарицид Волиам Тарго, който контролира по-важните неприятели при семковите овощни видове.

Инсектицидът Афърм притежава ново активно вещество- емамектин бензоат, което е от групата на авермектините. Едно от най-важните предимства на Афърм е, че активното вещество навлиза в растителната тъкан за около 2 часа, след което се депонира там и се отдава бавно и продължително. Ефективността на Афърм достига до 14 дни в зависимост от климатичните условия и развитието на вредителите. Голямо предимство на продукта е, че неговото действие на се влияе от високите температури. Афърм е регистриран при ябълките в доза 300гр/дка +0,02% Еталфикс Про (прилипител). Най-подходящия момент за приложение на Афърм е във фаза черна главичка на яйцата на ябълковия плодов червей, но не по-късно от началото на излюпване на ларвите. Освен действие върху всички ларвни стадии на вредителя, Афърм има и овоцидно действие: след, като активното вещество попадне върху яйцата, ларвите не се излюпват или умират в момента на прегризване на обвивката на яйцето (хорион).

Волиам Тарго е широкоспектърен инсекто-акарацид, който притежава две активни вещества: хлорантранилипрол и абамектин, които притежават различен механизъм на действие. Благодарение на тази комбинирана формулация Волиам Тарго действа едновременно срещу два от най-важните неприятеля при ябълките – ябълковия плодов червей и акарите. Волиам Тарго е много гъвкав по отношение на своето действие, дори и валежи паднали много рано  след приложението му не намаляват действието на продукта. Волиам Тарго може да се използва в широк температурен диапазон: абсорбцията на активните вещества не е зависима от температурата на въздуха. Дозата на приложение при ябълки е 75 мл/дка, а карантинният срок е 28 дни.

Допълнителна информация: www.syngenta.bg

 

Статията е публикувана в бр.5/май 2016 г. на сп. „Практично земеделие”