Растителна защита, торове, семена

Орвего - Tечна формулация срещу Oбикновената мана със силата на Инишум

2016-05-17 

Прекомернитевалежипрезмесец май създаватусловиязамасовинападенияотвсичкитеболестиполозата. Нестабилната агрометеорологична обстановка през изминалия период, благоприятства развитието и разпространението на обикновенната мана в масивите на цялата страна. За предпазване на новия прираст от зараза и ресата от инфекция в лозовите масиви препоръчваме да се извърши поредно третиране със системни средства за борба до пълно преодоляване на допуснатата зараза.

Още нещо ново в портфолиото ни за лозарите и тази година - Орвего. Орвего е поредната иновация, която идва у нас след заслужено спечелена слава в чужбина. При това в държави, където качеството се гради без компромис по отношение на ефективността. В страни, където не се допускат компромиси и по отношение опазването на гроздовата продукция. Още един продукт, разработен срещу конкретен проблем. Фунгицид, който да даде допълнителна сила и свобода на действие за вас, лозарите.

Продукт, съчетаващ в себе си уникално предпазно и безкомпромисно лечебно действие срещу обикновената мана. Невижданата по ефективност превантивна роля идва от изцяло новото активно вещество Инишиум. Новата у нас група ативно вещество, Инишиум се характеризира с възможността силно да се абсорбира от восъчния налеп по листата и гроздовете. Оттам идва и уникалната му продължителност на предпазно действие. Инишиум в Орвего подтиска силно диференциацията, освобождаването и мобилността на зооспорите. Той атакува митохондриите и процеса на дишане на патогена. Нещо, което от една страна предпазва от проникване на зараза, от друга е гарант за липса на вторично заразяване от вече поразени части. За цялостния лечебен ефект обаче грижата има системната активна съставка диметоморф. Диметоморф също действа на клетъчно ниво, като спира синтеза на целулозата, необходима за изграждането на клетъчната стена и по този начин я разрушава безкомпромисно. Двата механизма на действие са взаимодопълващи се и на практика няма вратичка за оцеляване на болестта. Инишиум се разпределя на повърхноста с отлично покритие по зелените части, прави депа от където бавно и продължително се отдава на растението.Опити от Европа показват, че активното вещество Инишиум унищожава спори попаднали върху него до 7 секунди. С доброто си придвижване вътре в растението пък диметоморф е лечителят, от който се нуждаете и при най-силен натиск на патогените.

В години като настоящата се доказва твърдението, че превантивното използване на фунгициди е единственият начин да си осигурите висок и качествен добив и да предотвратите евентуални  неприятни изненади. Продуктите на БАСФ и препоръчваните дози са специално разработени за нашия регион и всеки предлага определено действие.

 

Няма да се уморим да повтаряме, че изборът на това, какъв продукт да наложим у нас не е самоцел. Той е резултат от доброто познаване на ситуацията в родното лозарство и нуждата от нови решения. А за доброто познаване разчитаме най-вече на вас. Иноваторите, това сте вие – ние само правим необходимото, да доставяме най-доброто за вашите насаждения. Така ще бъде и след като Орвего покаже възможностите си.