Растителна защита, торове, семена

ДФЗ изплати над 2.5 млн. лева за борба с вредителите по трайните насаждения

2016-06-03 

 Държавен фонд „Земеделие“ преведе субсидии в размер на 2 529 444 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, съобщиха от разплащателната агенция.

Над 2 100 стопани - малки и средни предприятия, отглеждащи трайни овощни насаждения - семкови и костилкови видове, са получили финансова помощ за закупуване на допустимите по програмата продукти за растителна защита за унищожаване на вредителите през зимния сезон. Третирането с препаратите се прилага върху овошките в периода след преминаването на студовете до набъбване на пъпките.

 

За 2016 година по Схемата са предвидени общо 3 млн. лева. От ДФ „Земеделие” припомнят, че ресурсът за пролетния етап на помощта беше увеличен с решение на Управителния съвет на Фонд „Земеделие“ от 2 000 000 лв. на 2 732 585 лв., с оглед изпълнението на целите на програмата и пълно изплащане на допустимия размер на помощта към земеделските стопани.