Растителна защита, торове, семена

ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ С ПРОДУКТИТЕ НА ДЮПОН РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА –обзор

2016-08-21 

Въпреки тежките климатични условия и множеството предизвикателства, пред които бяха изправени през сезона /2015-2016 г./, земеделците, които заложиха на продуктите на ДюПон при пшеница и ечемик могат да се похвалят с много добри резултати.  След жътвата те оценяват по достойнство ефективността и технологиите на растителна защита.

Високи добиви и отлично качество на зърното отчитат от фирма „Черногор Агро“ след използване на цялостна технология за растителна защита на пшеницата от ДюПон. През 2016 година за първо третиране фирмата заложи на комбинацията от хербицида Гранстар® Супер и фунгицида Аканто® 250 СК. Гранстар® Супер е добре познатият и доказал се на пазара като 100% селективен към културата и контролиращ над 70 вида упорити широколистни плевели хербицид.  Аканто® 250 СК е предложението на ДюПон за стандартна технология на отглеждане на пшеница и ечемик. Той е широкоспектърен, със системно придвижване и газова фаза, като притежава предпазно и лечебно действие и продължителен период на защита срещу икономически важните болести при житни култури. В допълнение, за Аканто® 250 СК също е характерен доказаният физиологичен и антистресов ефект, благодарение на който се удължава вегетацията и спомага за увеличаване на количеството и качеството на добива.

Много сме доволни от ефекта, който показа новият фунгицид на ДюПон Аканто® 250 СК, задържа всички икономически важни болести, които са по пшеницата до 35-40 ден след третиране“ коментира Димитър Димитров, агроном в  „Черногор Агро“ .

За второ фунгицидно решения фирмата са спря на продукта  Кредо® 600 СК. Благодарение на състава си и на съдържащото се в него активно вещество хлороталонил, Кредо® 600 СК действа върху всички икономически важни разреди гъбни патогени, като няма аналог на пазара на фунгициди у нас. Много важна негова характеристика, която стои в основата на широкия му спектър и отличната му ефикасност е т.нар „многоточков начин на действие“ – за разлика от повечето продукти на пазара, които действат само на едно място в гъбната клетка, като повлияват само един или два процеса в нея, Кредо® действа върху почти всички ензими в клетката и по този начин нарушава повечето от основните процеси, протичащи в нея.

Тази година, въпреки тежките условия и двата фунгицида се представиха чудесно на нашите полета, изкарахме много високи добиви с много добри показатели на пшеницата. Спрямо другите технологии, които използвахме, най-доволни сме от тази на ДюПон, като при нея добивът е с 50 до 100 килограма по-висок, а показателите са с 2-3 пункта“ допълва Димитър Димитров.

Много добри резултати при това само с едно фунгицидно третиране отчитат от фирма „Нава“ в землището на село Захари Стояново.

Третирахме полето само веднъж във фаза на пшеницата непосредствено след изкласяване с фунгицида на ДюПон-  Аканто® Плюс. Активните вещества на препарата си свършиха работата повече от прекрасно и посевът е здрав. Стробилуринът постигна едно много добро удължаване на вегетацията с около 6-7 дни, което доведе и до съответно по-високия добив, на който се радваме тази година.“  коментира Ивайло Цанев, представител на фирма „Нава“.

На останалите полета е приложена стандартна технология с две фунгицидни третирания – първото рано напролет и второто във фаза поява на флагов лист. И при тази технолог  резултатите от приложението на Аканто® Плюс са много добри дори и при голямото количество валежи през месеците май и юни и късното внасяне на продукта.  Много добри резултати отчитат и земеделците от южна България, които се довериха на технологиите на ДюПон при житни култури. Въпреки късната сеитба, трудната обработка  и многото валежи Илия Илиев, собственик на фирма „Агроинвест“ отчита много добри добиви. На полетата на фирмата в землището на с. Горно Алексадрово са приложени хербицидите Игъл® 75 ВГ, Гранстар® Супер и Рефайн® Екстра , както и фунгицидите Плинкер® 600 СК и Аканто® Плюс.

 

Всички опити проведени през 2016 година са поредното доказателство за стремежа на ДюПон да показва резултатите от използването на продуктите за растителна защита на фирмата единствено в реални производствени условия. По този начин земеделските производители могат да си направят изводи и да вземат решения, които ще са им от полза при масовото производство. Доброто сътрудничество, качествените и ефикасни продукти, както и високия професионализъм на търговските представители и консултанти на ДюПон са гаранция за доверието, което фирмата изгражда у своите партньори, както и за успеха на земеделските производители.