Растителна защита, торове, семена

Доматеният молец и луковата муха нанасят сериозни поражения през август

2016-08-29 

Доматеният молец (Tuta absoluta) е неприятел по доматите, както в оранжериите, така и на полето.  Годишно молецът развива около 10-12 поколения в зависимост от условията на околната среда и се размножава много бързо.  Вредят гъсениците по листата, стъблата и плодовете.

По листата те образуват къси и широки мини,  в единия край, на които има черни екскременти. При масово нападение ларвите унищожават паренхима на листата и остава само епидермисът. От повредите по стъблата се получават деформации и растежът на растенията се забавя. Ларвите минират и плодовете, като нарастващите се деформират, а зрелите- загниват от навлизането на патогени вторично.

Трудно се провежда борбата с доматения миниращ молец и за да бъде успешна, трябва да започне своевременно, докато той е в по-малка численост, а различните поколения още не са се застъпили. Редовно трябва да се унищожават плевелите, защото те са гостоприемници на неприятеля. За третиране на доматените посеви са регистрирани инсектицидите: Конфидор енержи ОД- 0,08%; Моспилан 20 СП-0,02%; Децис 2,5 ЕК- 0,05%; Алверде 240 СК- 0,1% (100 мл/ дка); Авант 150 ЕК- 25 мл/ дка; Афърм 095 СГ- 150 г/ дка; Пикадор 20 СЛ- 0,05%; Синейс 480 СК- 10-25 мл/ дка;  Уорант 20 СЛ- 0,05%.

През първата десетдневка на август започва да лети миниращата муха по луковите култури от четвърто поколение  (Phytomysa (Napomyza) gymnostoma). Ларвите на мухата вредят по лук кромида, чесъна и праза. Повредите по праза се отличават най-добре, защото по стъблата на нападнатите растения има голям брой ларви и какавиди, които са като набодени в стъблото. Тази картина влошава търговския вид на праза, а по

време на съхранението му през зимата стъблата порозовяват и загниват.

Излюпените ларви правят ходове в стъблата на праза, обвивните му листа се разцепват в мястото на повредата и по-късно оттам навлизат патогени, причиняващи гниене. В силно нападнатите растения могат да се изброят от 5 до 15 ларви, които завършват развитието си в тях, какавидират и презимуват.

Химическата борба е резултатна, ако се насочи срещу мухите по време на летежа им преди яйцеснасянето. Скритият начин на живот на ларвите ги предпазва от инсектицидите. Срещу луковата муха се извършват 2-3 пръскания с един от инсектицидите: Вазтак нов 100 ЕК-0,03%; Суми алфа 5 ЕК/Сумицидин 5 ЕК- 0,02%; Фюри 10 ЕК-0,02%; Децис 2,5 ЕК- 0,03%.

 

Снимка: „Мини” по лист на домат, причинени от доматения молец 

Статията е авторска и е публикувана в бр. 8/август 2016 г. на сп. „Практично земеделие”