Растителна защита, торове, семена

Качествено вино не може да се произведе без сигурен контрол на сивото гниене по гроздето

2016-08-30 

Производство на качествени вина е невъзможно без надежден контрол на изключително вредоносното заболяване по лозата - сиво гниене, причинeно от гъбата Botrytis cinerea f. vitis. Щетите, които може да причини тази болест по гроздето, са сериозна заплаха за всеки винопроизводител. При подходящи условия сивото гниене може да се развие много бързо и да обезмисли целия положен  до този момент труд и направените разходи в опазване на реколтата и да повлияе негативно върху ферментацията и качеството на виното.

СИВОТО ГНИЕНЕ (Botrytis cinerea)е болест, която напада основно гроздовете и може да унищожи на 100% реколтата за много кратко време, ако има благоприятни условия за развитието й, а не е водена адекватна растителна защита. Сивото гниене поразява още цвета, като формата е известна като „ранно сиво гниене”. Венчелистчетата, плодникът и цветните дръжки стават воднисто сиви и бързо загиват. По зърната болестта „най-силно” вреди от момента на прошарването им. Отначало се появяват светлокафяви петна, които лесно се обелват от кожицата на зърното. При наличие на влага се образува обилен сив налеп. Ако има чести превалявания по време на узряване, болестта обхваща целите гроздове и причинява бързото им загниване и загиване. Благоприятни условия за развитие на болестта са честите валежи, температури в диапазона от 15 до 25 градуса, повреди от брашнеста мана, гроздови молци и градушка, обилно едностранчиво азотно торене. Освен пряката вреда на сивото гниене с типичната повреда – загниване на гроздето, то нанася и допълнителни сериозни вреди върху качеството на гроздето и виното. Това се дължи на отделянето на някои окислителни вещества от гъбата като ензима полифенол оксидаза (лаказа). Присъствието на този ензим в гроздето и мъстта води до окислителни процеси, които влияят отрицателно на ферментацията и качеството на виното.

Класическите пръскания срещу сивото гниене се извършват в четири фази от развитието на лозата – първо пръскане по време на цъфтеж; второ пръскане при затваряне на грозда; трето пръскане при прошарване на гроздето; и четвърто пръскане преди беритба, като се спазва карантинния срок на използвания фунгицид. В България, ако се води адекватна растителна защита още от начало на вегетация, борбата срещу сивото гниене може да се проведе с едно, максимум две третирания във фаза затваряне на грозда и/или при прошарване.

Статията е авторска и е поместена в бр.8/август 2016 г. на сп. „Практично земеделие”

На снимката: Симптоми на сиво гниене по грозд