Растителна защита, торове, семена

Контрол на вредителите по късните полски зеленчуци и в пластмасовите оранжерии

2016-09-20 

През септември продължава развитието на късните зеленчуци на полето, както и в пластмасовите оранжерии, и съответно - продължават и растителнозащитните грижи за тях.

Обикновено през месеца пада по-голямо количество валежи, има обилна роса сутрин и въздушната влажност се увеличава. Тези условия благоприятстват появата на картофена мана по късните домати (Phytophthora infestans De Bary).

Напетняването на растенията започва от най-долните листа, като воднисти, разрастващи се петна по периферията и върха им. Нападнатите листа прегарят и изсъхват. Болестта бързо обхваща и листата от по-горните етажи на растенията. Нарастващите зелени плодове се нападат силно и по тях се образуват кафяви, грапави петна, докато зазряващите и узрелите са устойчиви към болестта. Картофената мана напада и доматите в полиетиленови оранжерии.

При установяване на първите петна посевите се третират с един от регистрираните фунгициди: Ридомил голд МЦ 68 ВГ- 0,25% (20 дни); Акробат Р-0,25%(20); Акробат плюс ВГ-0,2%(14); Винкер ВГ-200 г/ дка(7); Верита ВГ-150 г/дка(7); Икуешън про-0,04%(3); Дитан ДГ- 0,2%(20); Полирам ДФ-0,2%; Ридомил голд Р ВГ- 500 г/ дка и др.

 

През този период, ако температурата е в граници 24-29оС и има оптимална въздушна влажност, опасността от поява на черни листни петна по доматите  (Alternaria solani) е в сила.

По всички надземни части на растенията –листа, листни дръжки, стъбла и плодове се появяват тъмнокафяви петна с характерна концентрична структура. При влажно време петната се покриват с плътен, черен, спорообразуващ налеп. Петната по стъблата са в основата им, често се напукват и ги пречупват. По плодовете петната са в областта на дръжчената ямичка, черни на цвят, закръглени, но концентричната структура е по-слабо изразена. Срещу болестта са ефективни фунгицидите: Дитан М-45-0,2%(20 дни); Ридомил голд- 0,25% (20); Скор 250 ЕК- 0,04%(30) и др.

В началото на есента често се създават условия за поява и развитие на черна мана по пипера (Cladosporium capsici). Посевите с късно разсадени и изнежени пиперови растения, които обикновено са гъсти или обилно торени с азотни торове са много чувствителни към болестта. По горната листна повърхност се появяват закръглени, хлоротични петна, които много приличат на петната от брашнеста мана. От долната страна на  листата петната се покриват с масленозелен, кадифен, плесенов налеп.  Болестта започва от най-долните листа и постепенно върви нагоре. Ако нападението е във висока степен, листата, се завиват, засъхват и окапват. При поява на първите петна от черна мана по пипера посевът трябва да се третира с Дитан М-45-0,2% или Купроксат ФЛ- 0,3%.

Условията през този период са благоприятни за развитие на брашнеста мана по магданоза, целината, бамята.

Посевите могат да се пръскат с един от фунгицидите: Топаз 100 ЕК- 0,025%; Байфидан 250 ЕК—0,02%; Виванда-0,02%; Колис- 0,05%; Шавит 25 ЕК- 0,02% и др.

По късните домати, зелевите култури, бамята листните въшки се намножават във висока плътност. Срещу тях ефикасно действие имат инсектицидите: Актара 25 ВГ- 0,07%; Биская 240 ОД- 0,06%; Моспилан 20 СП-0,0125%; Конфидор енержи ОД- 0,06%; Пикадор-0,05%; Уорант-0,05%; Фюри 10 ЕК- 0,015% и др.

 

На снимката: Признаци на картофена мана по плодове на домати

 

 

Статията е авторска и е публикувана в бр. 9/септември 2016 г. на сп. „Практично земеделие”