• Home
  • Новини
  • Моментно състояние в развитието на сектор „Зърнени и маслодайни култури„ в България, според CAPA
04.01.2020

Моментно състояние в развитието на сектор „Зърнени и маслодайни култури„ в България, според CAPA

By praadmin 0 209 Views

В Бюлетин №12 (декември 2019 г.) на Център за икономически изследвания в

селското стопанство (CAPA) към Институт по аграрна икономика, се съобщава, че  изследванията им  за конкурентоспособността на зърнения сектор през последните 2 години – 2018-2019 показват задържане на високите равнища отговарящи на много висока конкурентоспособност.

При максимална стойност на индекса от 1, България през 2018 година има индекс от 0,79, а през 2019 г. се оценява на 0,76. Това означава, че

производството и стойността на човек от населението в страната превишава с около 5 пъти средните световни показатели.

В първите години на членството в ЕС, индексът на конкурентоспособност при зърнените култури е около 0,65, което отново е над средната стойност 0,5, а в последните години подобрение на конкурентоспособността продължава, което демонстрира достигнатия висок потенциал с оглед на разполагаемите поземлени ресурси и вътрешни потребителски нужди.

Общата площ с 5-те основни зърнено-маслодайни култури за следващата реколта по предвиждания на САРА ще възлезе на 2,71 млн.ха. През настоящата реколта оценките са, че те достигат 2,72 млн.ха.

 През м.ноември, 2019 г. е отчетено най-голямото от началото на годината месечно увеличение на изкупните цени, като при хлебната пшеница ръста е от 5%. Въпреки растящите цени, те остават с около 11% по-ниски на годишна база.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *