• Home
  • Новини
  • Ново огнище на АЧС в свинекомплес с 24 хил. животни, в с. Никола Козлево, обл. Шумен
04.01.2020

Ново огнище на АЧС в свинекомплес с 24 хил. животни, в с. Никола Козлево, обл. Шумен

By praadmin 0 204 Views

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в с. Никола Козлево, област Шумен, съобщиха от ведомството. Положителният резултат от пробите е потвърден в късния следобед вчера, 3 януари 2020 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево, обл. Шумен. А също и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, при спазване на нормативните изисквания.

Свиква се областна епизоотична комисия днес, 4 януари 2020, в 10 часа в Областна администрация-Шумен, на адрес бул. „Славянски“ № 30, се казва още в съобщението.

(ПЗ)

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *