• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • По отношение на растителната защита в житни, царевица и слънчоглед – Corteva™ предлага най-голям избор от ефикасни и ценово изгодни продукти и решения

По отношение на растителната защита в житни, царевица и слънчоглед – Corteva™ предлага най-голям избор от ефикасни и ценово изгодни продукти и решения

By on 30.03.2020 0 280 Views

Разговор с г-н Веселин Петков, Бизнес мениджър Corteva Agriscienceотдел Растителна защита

 Г-н Петков, посевите от пшеница и ечемик презимуваха успешно, независимо от изключителната суша през есента. По преценка на експертите – състоянието им, към края на март 2020 г., е добро. Вече започнаха пръсканията с хербициди, непосредствено предстои да се изведе борбата с болестите, чрез т. нар първо фунгицидно третиране. Моля Ви, като експерт във водеща мултинационална компания – Corteva Agriscience™, информирайте нашите клиенти какви продукти и решения предлагате на българските земеделци в сегмент житни?

 -По отношение на хербицидите при житни култури, смея да твърдя, че предлагаме най-широкото портфолио, като разполагаме с пет хербицида, два, от които насочени за едновременна борба с житни и широколистни плевели. Освен едновременното действие, тези два хербицида – Корело® Дуо и Палас® 75 ВГ, са уникални в своето действие срещу два много проблематични плевела у нас – овсигата и власатката. Флагманът е Корело Дуо, защото няма плевел в пшеницата, който да не се контролира от този хербицид.

По отношение на широколистните плевели, Corteva agriscience предлага познатия на фермерите и доказал се хербицид Дерби® СуперЕдно. Това е един от най-използваните хербициди срещу широколистни плевели в България, покриващ площи над два милиона декара. Той е изключително икономически изгоден, като съотношение цена на декар и ефект.

Също така предлагаме Старане™ Голд за упорити плевели, каквито са лепката и повитицата, както и за самосевки от технологичен слънчоглед и рапица. Миналата година имаше голям проблем с масовото намножаване на ефемерни плевели, поради ранно настъпилата пролет.Старане Голд беше един от най-добре представилите се хербициди срещу този вид плевели, които са с голяма устойчивост срещу масово използваните сулфонилурейни хербициди. Старане Голд, за разлика от тях, е комбинация от активни вещества, които не съдържат сулфонилурея и затова той е с толкова категоричен ефекта срещу този вид плевели. Друг хербицид, насочен за борба срещу широколистни плевели е добре познатия на фермерите Мустанг®. Той също е комбинация от две активни съставки, насочени срещу абсолютно всички широколистни плевели.

По отношение на фунгицидите втора година предлагаме Алегро®, включващ стробилурин и епоксиконазол. Той е насочен за борба срещу болестите по пшеницата и ечемика. Изключително икономически изгоден на декар, като комбинация на стробилурин с триазолов фунгицид.

Разбира се, помислили сме и за пакетна оферта за нашите клиенти. Предлагаме пакет за житни култури, включващ Дерби Супер Едно и Алегро, необходими за 250 декара. Той е насочен за едновременна борба, както срещу широколистни плевели, така и срещу болести.

 През април започва сеитбата на царевицата и слънчогледа. По прогнозни данни, площите, които не бяха засети с рапица през есента, ще бъдат заети от тези две пролетни култури. Какви са предложенията на Corteva?

-При слънчоглед предлагаме традиционната експрес технология, включваща експрес толерантни хибриди с марката Pioneer и съответно Експрес® 50 ВГ хербицид. Ще имаме и пакет от високоолеинови хибриди, толерантни на Експрес, плюс хербицида Експрес, който чисто търговски е на по-добра цена, отколкото индивидуалните продукти. Corteva обогати своето портфолио и с така наречениябалурицид или хербицид, насочен срещу житните плевели в широколистни култури. Това е хербицидът Шадоу®, с изключително високо ниво на селективност, на база клетодим. Ще предложим на пазара и ограничен брой торби слънчоглед, третирани с новия фунгицид Lumisena. Той е базиран на ново активно вещество, насочено за борба срещу обикновената мана, което беше голям проблем през 2019 година, защото имаше нови раси на тази болест. Този продукт беше тестван срещу проби от България, Румъния и други съседни държави в лабораторията ни в Испания. Убедихме се, че  действа на тези нови раси.

Когато говорим за царевицата, трябва да отбележим, че тя се очертава като една от най-атрактивните култури този сезон, като очакванията ни са за увеличаване на засетите площи с поне 10%. Тук имаме пакетни предложения с противожитен хербицид Виктус® ОД и противошироколистен хербицид Мустанг® или Кабадекс™ Екстра. Тези комбинации са насочени срещу целия плевелен спектър при царевицата за вегетационно приложение.

Предлагаме и готови комбинации, насочени срещу и житни и широколистни плевели, при които флагман е Принципал™ Плюс. Не случайно фермерите наричат този хербицид „косачката“. Това е тройна комбинация от 3 активни вещества и наистина е без пропуск по отношение на широколистни плевели, както при житни, така и при широколистни. Прилага се от втори до шести лист на царевицата и с него може да се изцяло да се избегнат почвените хербициди. Друг хербицид от същия виде Ариго™ ВГ. При него по-различното, от Принципал Плюс е, че едната активна съставка мезотрион, е с почвено действие. По този начин се постига последващо действие и срещу вторично поникващите широколистни плевели.

-Благодаря, Ви!

 Въпросите зададе: Яна Брезовска, сп. „Практично земеделие”

На снимката: Веселин Петков

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *