Наносензори могат да предупреждават чрез смартфон за стрес при растенията

By on 07.05.2020 0 225 Views

Въглеродни нанотръби, вградени в листата, откриват химични сигнали, които се получават, когато растението е повредено. Съобщението беше направено в средата на април т. г. от Масачузетският институт по технологии (MIT), САЩ, в онлайн платформата на Международната асоциация за науките за растителна защита (IAPPS). В резюмето се подчертава, че инженерите могат да проследят отблизо как растенията реагират на стрес като нараняване, инфекция и леки повреди, като се използват сензори, изработени от въглеродни нанотръби. Тези сензори могат да бъдат вградени в листата на растенията, където отчитат нивата на водороден пероксид.

Растенията използват водороден прекис, като изпращат сигнал за бедствие, който стимулира листните клетки да произвеждат съединения, които ще им помогнат да поправят щети или да се отблъскват от хищници като вредни насекоми. Новите сензори могат да използват тези сигнали на водороден пероксид за разграничаване между различни видове стрес, както и между различни видове растения, се казва в статията.

„Растенията имат много сложна форма на вътрешна комуникация, която сега можем да наблюдаваме за първи път. Това означава, че в реално време можем да видим реакцията на живото растение, съобщавайки специфичния вид стрес, който изпитва “, казва Майкъл Страно, професор по химическо инженерство в MIT Carbon P. Dubbs.

Този вид сензор може да се използва за изследване на това как растенията реагират на различни видове стрес, което потенциално би помогнало на селскостопанските учени да разработят нови стратегии за подобряване на добивите. Изследователите са демонстрирали своя подход при осем различни растителни вида, включително спанак, ягодоплодни култури и рукола, и те вярват, че методът може да бъде използван при много повече селскостопански култури.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *