Новото активно вещество Zorvec™ active – с несравним ефект срещу мана при лозя

By on 15.07.2020 0 203 Views

     Автор: Валентин Реджев регионален агроном към фирма КОРТЕВА за регион Сливен, Ямбол и Бургас  

      На 26 юни т. г.  се проведе третиране в лозовите масиви на „Ветровитите хълмове” край Сливен. Вече няколко години тук  се изпитват новите предложения на Corteva Agriscience™ , за което благодарим на домакините за съдействието. В периода на 2020-2022 година фирма Corteva ще разработва нови формули активни вещества както от групата на хербицидите и инсектицидите, така и от групата на фунгицидите.

Конкретно, в специалните култури,  очаквайте на пазара едно ново активно вещество Zorvec active, което ще се отличава от аналозите си на пазара и бе приложено за първи път в лозарското стопанство на „Ветровитите хълмове”. Активното вещество Zorvec™ ще бъде насочено за борба с несравним ефект срещу обикновените мани, причинени от клас Oomycetniгъби. При зеленчуците Zorvec ще бъде в комбинация с второ активно вещество, а при лозята Zorvec ще бъде в комбинация със Зоксамид с доза  на приложение 50 мл/дка.

 

С какво се отличава Zorvec™ Active и с какво ще е полезен на лозарите ?

 

·         Ново активно вещество  с абсолютно нов и различен механизъм на действие от досега прилаганите в практиката аналогови фунгициди.

·        С комбинирано пълно системно, локално системно, трансламинарно, контактно и лечебно действие.

·        Комбиниран различен механизъм на действие на активните вещества, осигуряващ  контрол на маната, включително в най–критичните фази на лозата  (от началото на цъфтеж до образуване на ягоридата).

·        Синергизъм и взаимно допълващо се действие на активните вещества.

·        Осигурява с 3-4 дни по-дълъг контрол на маната от конкурентните продукти.

·        Висококачествена течна формулация суспо-емулсия, която спомага за бързото прилепване, абсорбиране и пренасяне до всички растежни точки като защитава новия прираст между две третирания.

·        Няма кръстосана резистентност със съществуващите използвани в практиката продукти.

·        Много бързо абсорбиране на фунгицида след третиране – до 20 минути. Не се отмива от дъжд паднал 20 минути след пръскането.

·        Посреща най-високите критерии и изисквания за остатъчни количества в произведеното грозде.

      Не на последно място Zorvec™ Active притежава едно много важно качество – не влияе негативно на ферментационните процеси при произвоството на вино.

      Тук е мястото да кажа, че колегите лозари, които имат и винопроизводство, могат спокойно да се доверят на новото активно вещество и да го използват в късни фази при необходимост без да се притесняват за правилно протичащите ферментационни процеси във виното.

       Искам да напомня на фермерите редовно да следят прогнозите за времето и метеорологичните условия. Да извършват превантивни пръскания в лозарските си стопанства както за обикновената, така и за брашнестата мана без да изчакват видими симптоми на болестите. Да спазват правилно дозировките и да редуват фунгицидите с различен механизъм на действие. Да не пропускат важните агротехнически мероприятия в лозарските си стопанства: почвена обработка, борба с плевелите, зелени резитби  и превантивни пръскания за болести. Да не подценяват и неприятелите в лозовите насаждения, а именно гроздовия молец.

       Corteva има какво да предложи за борба срещу неприятелите и конкретно тук сме използвали продукта Радиант™ 120 СК в доза 30 мл/дка за борба с шарения гроздов молец. Продуктът има много бърз начален нокдаун ефект като действа на яйца, ларви и всички възрастни.

       Периодът на вегетация на лозята е доста дълъг и условията на развитие са доста  динамични. Затова Corteva има какво да предложи за целия вегетационнен период при лозята. В първите пръскания се препоръчва Систан® Екозом, който е прекрасен триазолов продукт за борба с брашнестите мани и регистрация за черно гниене при лозята.

        Другият триазолов продукт, който сме приложили в това лозарско стопанство за борба с брашнестата мана е Индар™ 5 ЕВ с изключително дълго последействие.

       Разбира се няма лозар, който да не е изпробвал утвърдената комбинация на Талендо® Екстра с Икуейшън® Про за борба с брашнестта и обикновена мана.

        И в завършек искам да пожелая на колегите лозари една здрава и продуктивна година. Да успеят да опазят докрай реколтата си, да се радват на добри добиви и добре реализирана продукция.

На снимките: Валентин Реджев в лозовите масиви на „Ветровитите хълмове” край гр. Сливен.

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *