• Home
  • Новини
  • БАБХ констатира 3 огнища на Африканска чума по свинете през последните дни

БАБХ констатира 3 огнища на Африканска чума по свинете през последните дни

By on 22.08.2021 0 177 Views

Само през последните дни: 18.08.2021 г. – с. Априлци, обл. Пазарджик; 19.08.2021 г. – с. Красново, обл. Пловдив и на 20.08.2021 г. –  с. Сбора обл. Пазарджик,  Българската агенция по безопасност на храните констатира 3 огнища   на Африканска чума по свинете (АЧС), съобщават от ведомството.  Заразата е потвърдена от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Обектите се намират във фамилни стопанства, като това в с. Красново, община Хисаря е нерегистрирано.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Животните се умъртвяват по хуманен начин и се прави обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект при спазване на нормативните изисквания, съобщават от БАБХ.

Определена е 3-километрова предпазна зона около всяко огнище, в която влизат близките села. Определени са също и 10-километрови наблюдавани зони в съответните области, конкретна информация за които може да се намери на официалния сайт та БАБХ: https://www.bfsa.bg/bg.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *