• Home
  • Новини
  • Христо Бозуков кани институтите да се възползват от предстоящия прием за демонстрационни дейности по ПРСР, с бюджет близо 30 млн. лв.

Христо Бозуков кани институтите да се възползват от предстоящия прием за демонстрационни дейности по ПРСР, с бюджет близо 30 млн. лв.

By on 26.08.2021 0 171 Views

Институтите към Селскостопанска академия (ССА) трябва да се възползват от предстоящия прием по подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това е заявил служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков по време на работните си срещи в област Плевен, цитиран от пресслужбата на земеделското министерство. Аграрният министър е съобщил, че до края на годината се очаква да бъде обявен приемът по помярката. „Общият финансов ресурс по нея ще бъде в размер на близо 30 млн. лева. Допустими кандидати ще са организации, които осъществят научно-изследователска дейност или образователна дейност в областта на селското или горското стопанство, или в областта на хранителните технологии“,е обяснил Бозуков. Той е съобщил още, че проектните предложения ще се подпомагат на 100% от Програмата.

В рамките на визитата си, министър Бозуков е посетил Института по лозата и виното в града. Той е провел среща с ръководството му, на която са дискутирани необходимостта от инвентаризация на лозовите насаждения в страната, както и актуализирането и осъвременяване на сборниците с нормативите за засаждане и отглеждане на лозови насаждения у нас. Сборниците се разработват от Института и са издание на МЗХГ и ССА. Министър Бозуков е коментирал, че сборници последно са преиздавани през 90-те години и не отразяват съвременните норми и тенденции в отглеждането на лозови насаждения, което дава своето отражение върху развитието на лозарска дейност. Той е изразил намерението си, да бъдат предприети нужните действия, за осъвременяване на сборниците, което ще послужи  определяне на нови ценови стойности по мярката за „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Национална програма за подпомагане на лозаро  – винарския сектор, както и за разработването на нова методика, която да отговаря на настоящите добри практики в бранша.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *