• Home
  • Новини
  • ОДБХ Пловдив установи 14 нерегистрирани лични стопанства, по повод проучванията на огнищата от АСЧ

ОДБХ Пловдив установи 14 нерегистрирани лични стопанства, по повод проучванията на огнищата от АСЧ

By on 27.08.2021 0 172 Views

Във връзка с обявеното огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в с. Красново, общ. Хисар, обл. Пловдив, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив провежда епизоотично проучване в района, съобщават от БАБХ.

В 10-километровата зона около огнището официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) са установили до момента 14 нерегистрирани лични стопанства, в които се отглеждат единични бройки свине за лична консумация, се посочва в съобщението. На стопаните е наложена възбрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация. Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото с. Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на „задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Там е извършена поредната дезинфекция.

Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а днес (петък) ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в общ. Съединение, информират от агенцията.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *