• Home
  • Новини
  • Засега се очертават по-високи средни добиви от слънчоглед и царевица, спрямо м. г.

Засега се очертават по-високи средни добиви от слънчоглед и царевица, спрямо м. г.

By on 16.09.2021 0 187 Views

Към 09.09.2021 г., прибирането на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно е в начална фаза, предвид размера на реколтираните площи до момента, се посочва в Бюлетин № 35/ 2021 г., публикуван на официалната интернет страница на земеделското министерство. Засега средните добиви от двете култури са съответно с 18% (за слънчоглед – 229 кг/дка) и 30,7% (за царевица – 575 кг/дка)над миналогодишните.

Към 9 септември 2021 г. събраният тютюн тип „Бърлей“ е със 17,6% повече на годишна база, като значително по-високият среден добив от декар компенсира намалението на реколтираните площи. На този етап производството на Ориенталски тютюн и тип „Вирджиния“ е респективно с 8,8% и 27,7% под миналогодишното, основно поради редуциране на площите, а при тютюн тип „Вирджиния“ е съчетано и с по-нисък среден добив.

Като цяло, последните оперативни данни сочат повишение на средните добиви от декар спрямо година по-рано при повечето наблюдавани зеленчукови култури с между 4% 5 (полски домати) и 19,9% (дини). Изключение правят зелето – намаление на средния добив с 9,9% и пиперът – без промяна на годишна база. Производството на дини надхвърля миналогодишното ниво с 34,4%, а това на пъпеши – с 24,9%, в резултат на комбинация от нарастване както на реколтираните площи, така и на средните добиви.

На този етап добитите количества от открити площи краставици, домати, пипер, картофи и зеле са в рамките на 5,3% – 47,7% по-малко на годишна база, което се дължи до голяма степен на по-късното прибиране на реколтата през настоящата година. По отношение на оранжерийното производство, от началото на годината досега се наблюдава нарастване от 6,4% при доматите и 16,6% при краставиците, спрямо същия период на 2020 г. В ход е трето зареждане с краставици в оранжерии в област Благоевград.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *