• Home
  • Новини
  • Предприемат се мерки за реконструкция на застрашително съхнещите ясенови пояси в Североизточна България

Предприемат се мерки за реконструкция на застрашително съхнещите ясенови пояси в Североизточна България

By on 20.09.2021 0 193 Views

На 23. 09. 2021г., от 13.00 часа, на територията на ДЛС-Балчик ще се проведе среща свързана със застрашителното съхненето на голяма част от ясеновите пояси в Североизточна България, се казва в съобщението Изпълнителната агенция по горите. Експерти от различни институции ще запознаят заинтересованите с резултатите от пробите, които са взети през последните две години, както и с набелязаните от тях мерки за справяне с проблема.

От информацията която сме подавали през последните месеци, се казва още в съобщението, процесът е необратим. От Института за гората към БАН, ЛЗС-Варна и РДГ-Варна смятат, че трябва да се пристъпи към незабавна реконструкция на поясите и залесяване с по-устойчиви видове. Според директорът на Института проф. Георги Георгиев причините за съхненето са комплексни и е време да се вземат мерки, защото са засегнати пояси на територията на три поделения: ДЛС-Балчик, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Добрич.

По време на работната среща участниците ще имат възможност да се запознаят със заключенията на учените и да се включат в дискусията по темата, за да могат да бъдат набелязани възможно най-адекватните мерки, които да доведат до възстановяване на така важните за Добруджа полезащитни пояси.

От ИАГ съобщават, че очакват заинтересованите малко преди 13.00 часа на паркинга на бензиностанция „Лафи“, която се намира на кръстовището на пътищата Балчик-Добрич и Варна-Дуранкулак.

(ПЗ)

Снимка: https://naukazagorata.files.wordpress.com/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *