• Home
  • Новини
  • 29 септември 2021 година – международен ден на осведоменост относно загубата на храни и хранителни отпадъци

29 септември 2021 година – международен ден на осведоменост относно загубата на храни и хранителни отпадъци

By on 28.09.2021 0 170 Views

Съобщение на МЗХГ

През 2019 г. Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) определи 29 септември за Международен ден на осведомеността относно загубата на храни и хранителни отпадъци. Този ден идва и по време на глобалната пандемия COVID-19, която доведе до осъзнаване на необходимостта от трансформиране и балансиране на начина, по който се произвежда и консумира нашата храна.

На 29 септември 2021 г. Международният ден ще бъде отбелязан за втори път.   

Намаляването на загубите на храна и хранителните отпадъци е от съществено значение в свят, в който броят на хората, засегнати от глад, бавно нараства, а тонове годна за консумация храна се разхищават. Хранителните отпадъци оказват ненужен натиск върху природните ресурси и околната среда. Тяхното намаляване допринася за реализирането на подобрения, насочени към развитие на устойчива, справедлива, здравословна и екологична хранителна система.

Успешното справяне с хранителните отпадъци е трудна задача. Разбирането на проблема и намирането на решения за справянето с него изисква обединяване на усилията на всички нас.

Прочетете повече и помислете какво можете да направите! Предприемете действия! Планирайте! Спрете разхищението на храна! За хората. За планетата.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *