• Home
  • Новини
  • Днес МЗХГ ще представи пред ТРГ мерките по директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители в новата ОСП

Днес МЗХГ ще представи пред ТРГ мерките по директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители в новата ОСП

By on 14.10.2021 0 154 Views

Очаква се днес – 14 октомври, МЗХГ да представи мерките по директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители (1-ви стълб) в новата ОСП пред Тематичната работна група. Това заяви вчера заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев при участието си в уебинар на тема Стратегическия план на България в новата ОСП, цитиран от пресцентъра на министерството. Той е уточнил, че те вече са обсъждани с Министерството на околната среда и водите и Европейската комисия, като са отстранени редица забележки.

 „Има няколко неща, които трябва да знаем и съобразим в Стратегическия план, като „Зелената сделка“, различните директиви за птиците, стратегията „От фермата до трапезата“ и други, е обяснил заместник-министърът. Според него включването на „Зелената сделка“ в плана трябва да е в симбиоза, така че да не се създават съществени проблеми на българските земеделски производители. Той е допълнил още, че именно при въвеждането на екологични мерки е имало най-голямо забавяне, което е наваксано. Трябва да свикнем да живеем с мисълта за екологизация и спазване на екологични мерки, подчертава още Явор Гечев.

От думите на заместник-министъра става ясно още, че до края на месец октомври ще има проект на екологичните компоненти на Втори стълб. В момента се работи по изготвянето на стратегия за лозата и виното, която трябва да е част от целия Стратегически план, на финален етап са и дейностите по Стратегията за розата, в която са заложени интервенции за различните параметри по розопроизводство.

Гечев е пояснил, и че Стратегическият план ще създаде предпоставки за промени в националното законодателство, което трябва да се приеме. По думите му трябва да се промени голяма част от Закона за подпомагане на земеделските производители. 

Заместник-министърът е информира ощел, че се работи по Наредба за национално и регионално представителство на браншовите организации, като уточнява, че в Стратегическия план се въвежда определяща роля на браншовите организации. „Трябва да качим браншовите организации на друго стъпало, те да имат делегирани права“, е коментирал още той.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *