• Home
  • Новини
  • Селското стопанство генерира 10,6% от общите емисии парникови газове в света

Селското стопанство генерира 10,6% от общите емисии парникови газове в света

By on 01.11.2021 0 171 Views

Наскоро, уебсайтът на Европейският парламент /https://www.europarl.europa.eu/ публикува информация за емисиите от парникови газове по страни и сектори в ЕС, както и кои страни по света генерират най-много емисии.

Въглеродният диоксид (СО2) е парниковият газ, емитиран в най-големи количества, се казва в информацията, като се посочва, че той се генерира от много видове човешка дейност.

И още от публикацията (със съкращения):

-Другите парникови газове се емитират в по-малки количества, но те улавят слънчевите лъчи много по-ефективно от въглеродния диоксид, което означава, че техният ефект върху промените в климата също е значим. Метанът например оказва 80 пъти по-голям ефект от въглеродния диоксид в рамките на 20-годишен период.

Учените от Междуправителствената експертна група по измененията в климата към ООН посочват, че човешката дейност е отговорна за нарастване на световната температура с 1,1°C от началото на 20-ти век. Това става при изгарянето на въглища, нефт и природен газ, изсичането на гори и селскостопанската дейност. 

 Диаграмата по-долу показва кои са секторите, генерирали емисии на парникови газове през 2019 г.

 

Изгарянето на енергийни източници е отговаряло за 77% от емисиите, както тук се включват и емисиите от транспорта, които са били около една трета от всички емисии. Селското стопанство генерира 10,6% от общите емисии, а останалото се дължи на промишлени процеси и на третирането на отпадъци.

Емисиите по страни в ЕС и по света
Графиките по-долу показват емисиите на парникови газове по страни в ЕС за 2019 г. и най-големите емитенти в света за 2015 г. Европейският съюз се нарежда на трето място по емисии след Китай и САЩ.

 

Парниковите газове остават в атмосферата за период, който варира от няколко години до хиляди години. Независимо от коя страна са емитирани, те влияят на климата по целия свят.

Какво представляват парниковите газове?

·   Парниковият газ е газ в атмосферата, който действа като покритието на парник: той поглъща слънчевата енергия и топлината, която се отразява от земната повърхност, улавя ги в атмосферата и им пречи да отидат в космоса.

·   Процесът води до парниковия ефект, който поддържа температурата на Земята по-висока, отколкото тя би била иначе, и оказва влиянеие върху живота на планетата.

·   Много парникови газове в атмосферата се пораждат по естествен начин, но човешката дейност генерира допълнително големи количества. Това засилва парниковия ефект и допринася за глобалното затопляне.

 

(ПЗ)

Източник иконографики: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/klimatichnite-izmeneniia/20180301STO98928/parnikovite-ghazove-vliianieto-na-razlichni-strani-i-sektori-infoghrafiki

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *