ПОЧВЕНОТО ХРАНЕНЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДОБРИ С ЛИСТНО ТОРЕНЕ

By on 12.03.2022 0 227 Views

Каква е връзката между листното  подхранване и 

усвояването на почвените торове?

Нанесените на листата хранителни елементи подобряват приемането на хранителните елементи  от почвата, защото се абсорбират по-бързо, с по-нисък разход на енергия и директно се инициират съответните обменни процеси в растенията. Комплексните листни торове на ЕКОФОЛ са създадени така, че да повишават ефективността на ензимите, които превръщат неорганичните форми на азота в органични съединения и това води до допълнително приемане на минералните торове от почвата. 

Така, подобно на включена помпа, КОМПЛЕКСНИТЕ БИОСТИМУЛАТОРИ Amino Expert® PROTEKT  и Amino Expert® IMPULS работят за по-доброто усвояване на внесените в почвата хранителни елементи чрез кореновата система!

Този факт е отчетен и в практиката, и при специално изведени за целта опити. Седем дни след третиране с листния тор са измерени хлорофилно и азотно съдържание в листната маса със специализиран автоматизиран електронен уред. Направен е анализ на по 30 проби от различни точки на 6 полета. Какъв е резултатът?

В участъците с приложен листен биостимулатор са отчетени по-високи стойности на параметъра „хлорофилно съдържание“. Това означава по-активна фотосинтеза, гаранция за по-добро развитие и по-голяма устойчивост на неблагоприятни фактори. 

Измерванията показват най-голямо наличие на азот в участъците с листно подхранване – с 20 до 30% повече. Това доказва ролята на добре балансирания комплексен листен тор за подобреното усвояване на внесените в почвата хранителни елементи.

КАКЪВ Е МЕХАНИЗМЪТ НА ВЛИЯНИЕТО на комплексния листен тор за по-добро усвояване на почвените торове? Имаме задълбочени и сериозни проучвания на този механизъм, но най-общо казано, действието е в две направления:

• Влияние върху кореновата система 

Листното торене е увеличило физиологичната активност, поглъщателната и синтезна функции на кореновата система и тя е работила по-добре. 

• Активиране на нитратната редукция в младите листа 

Комплексният листен тор е спомогнал приетия от растенията азот да бъде редуциран до органични съединения и да се усвои пълноценно, в по-голяма степен.

Споделяме опита си като фирма, която повече от 30 години работи в областта на храненето на културите, защото това е важно за тази година. Да, с подходяща схема на листно торене може да се компенсира част от липсващото кореново хранене. С комплексни листни торове и правилно подбран момент за внасянето им може да се активира усвояването на наличните в почвата хранителни запаси и растенията да получат повече храна.

www.ecofol.com

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *