• Home
  • Новини
  • България е на 11-то място по износ на пшеница в над 30 държави по света
19.06.2022

България е на 11-то място по износ на пшеница в над 30 държави по света

By praadmin 0 42 Views

Министърът на земеделието Иван Иванов, при откриването на фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“, в община Тервел, подчерта – цитиран от пресслужбата на министерството, че България продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Той е допълнил, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България през 2021 г.
„През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива. По експертни оценки на Областните дирекции „Земеделие“, на база обследване на моментното състояние на зърнените култури, очакваме изключително добра реколтата, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ“, е коментирал още земеделският министър.
Преди фестивалът министърът на земеделието е посетил земеделско стопанство със затворен цикъл на производство на млечни и месни продукти в с. Овчарово.
(ПЗ)