• Home
  • Новини
  • Земеделското министерство с ангажимент – бързо да изпрати нотификация до ЕК по Временната рамка в помощ на уязвимите сектори
22.07.2022

Земеделското министерство с ангажимент – бързо да изпрати нотификация до ЕК по Временната рамка в помощ на уязвимите сектори

By praadmin 0 108 Views

„Екипът на Министерството на земеделието ще изпрати възможно най-бързо нотификация до Европейската комисия (ЕК) по Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.“. Това е заявил министърът на земеделието в оставка Иван Иванов по време на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе днес в Министерство на земеделието, цитиран от пресслужбата на ведомството..
По нея първоначалниятлимит за подпомагане на стопанство е увеличен от 35 000 евро на 62 000 евро. Средствата са осигурени с актуализацията на бюджета за 2022 г., в която са предвидени допълнителни средства в размер на 468 700 000 лв. предназначени за кризисни мерки за компенсиране на увеличените разходи на производството на земеделските стопани и по схемите за хуманно отношение за свинете и птиците, се казва още в съобщението.
И. Иванов е коментирал, че стопаните ще бъдат подпомогнати по още две мерки:

-по извънредната помощ за преодоляване на последиците от военния конфликт в Украйна с бюджет 62 млн. лв., по която се подкрепят стопани от секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци. Прием по мярката ще се проведе в периода 29 юли – 8 август т. г., като кандидатите ще подават заявления в областните дирекции на ДФЗ. Помощта следва да бъде изплатена до 30 септември т. г.

– по извънредна мярка в ПРСР, която позволява на България да насочи до 5% от бюджета на Програмата за 2021 и 2022 г. в подкрепа на засегнати от кризата земеделци от уязвимите сектори“.
Министърът в оставка е припомнил, че след като Народното събрание гласува на 21 юли, т. г. промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, по тази мярка към земеделските производители ще бъдат пренасочени 33 млн. евро. Той се е ангажирал веднага след нотификацията да бъдат организирани бърз прием на документи и разплащане на средствата.
Участващите в Консултативния съвет браншови организации са представили становищата си по готвените мерки и са постигнали съгласие да се действа максимално бързо в подкрепа на земеделските производители.
Консултативният съвет е обсъдил и подготвения проект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, регламентиращ реда за разпределение на пасищата, мерите и ливадите.
(ПЗ)