• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • <span class="bread-current bread-5155" title="С повишаването на цените на краставиците производителитезалагат на сортове с високо качество">С повишаването на цените на краставиците производителитезалагат на сортове с високо качество

С повишаването на цените на краставиците производителите
залагат на сортове с високо качество

By on 25.07.2022 0 362 Views

Македон предоставя търсения баланс от вкус и висок добив

Земеделските производители отчитат увеличено търсене на краставици на българския пазар през последните години, като потребителите търсят все по-качествена и местна продукция. Произведените в България краставици винаги са били с 10-20% по-скъпи, защото са с по-високо качество, по-вкусни и пресни. Заради повишеното търсене и по-малкото предлагане, особено през пролетта, цените достигнаха рекордни нива. През първото тримесечие на 2022 г. оранжерийните краставици у нас поскъпнаха с 38% спрямо същия период на миналата година, показват данните на НСИ. Средните цени през този период бяха 2,56 лв./кг спрямо 1,86 лв./кг през 2021 г. Основният фактор за поскъпването на краставиците е общото ниво на инфлацията, особено по отношение на високите цени на горивата. Това доведе и до по-малко производство и по-ниско предлагане на краставици в България. Голяма част от производителите заложиха домати в отопляемите оранжерии, тъй като те изискват по-малко топлина, в сравнение с краставиците. Освен това вносът през този период, който традиционно идва от Гърция (остров Крит), беше по-малък в сравнение с предишни години.
В тази обстановка на високи цени и ограничено предлагане, за производителите е важно да предложат продукция с високо качество. Това споделя и Цветан Йорданов (на заглавната снимка), който е собственик на оранжерия „Озирис“ в Мездра, която е най-голямата и модерна в района. Създадена е през 2015 г. и е разположена на 30 декара, на които се отглеждат домати, краставици и пипер.

Собственикът залага през последните години все повече на производството на краставици, като неговият избор е сортът Македон, не само заради доброто представяне в ранна пролет, но и заради отличителният вкус и аромат на плодовете. Почти цялото количество от произведените от него краставици се реализират в местните магазини на региона около Мездра и Враца. „Малко ме е яд, че не заложих на повече краставици, тъй като има страшно голямо търсене точно на моите краставици“, отбелязва Цветан Йорданов.
Освен форма и цвят, от голямо значение има и вкусът на краставиците.

„Консултирах се с експертите на Синджента и ми препоръчаха сорта Македон. Изключително доволни сме от реколтата през пролетта на тази година, която беше с много високо качество. Краставицата е много вкусна и с изключително голямо търсене на пазара, защото е права и със силен аромат“, подчертава Цветан Йорданов.
Македон е хибриден сорт дългоплодна краставица, която е подходяща за отглеждане през есента, зимата и ранна пролет. Плодовете са с тясно оребряване и тъмно зелен цвят, но това, което ги прави предпочитани от търговците и потребителите, е страхотният им вкус и отличителен аромат на краставица с лъскав и атрактивен външен вид, споделя Пенчо Паунов, търговски и технически представител на Синджента за зеленчукови семена. Той допълва, че земеделски производители, които отглеждат този сорт от години, не искат да пробват други хибриди заради голямото търсене от потребителите. Освен това видът е създаден специално за по-висока устойчивост към неблагоприятни климатични условия. При добра грижа, той има склонност да образува допълнителни плодове от един възел, което значително увеличава добива. В комбинация с дългия период на реколтиране, хибридът се превръща в основен избор за много земеделски производители. В допълнение плодовете са трайни за съхранение и транспорт, което спомага за запазване на отличния им търговски вид.
Можете да поръчате семена за краставица Македон за новия сезон от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента:

https://www.syngenta.bg/vegetable/krastavici/hibridi-krastavici/makedon-f1


За Syngenta в България
В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента, със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. компанията основава своя собствено представителство в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.
Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: : https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena