• Home
  • Новини
  • Първата пратка изнесено украинско зърно чака проверка близо до Истанбул
03.08.2022

Първата пратка изнесено украинско зърно чака проверка близо до Истанбул

By praadmin 0 134 Views

В съответствие със споразумението, подписано през юли между Киев и Москва за ограничаване на световната продоволствена криза, „Razoni“, товарен кораб под флага на Сиера Леоне, напусна в понеделник сутринта териториалните води на Украйна с 26 000 тона царевица, предназначена за Ливан, съобщава онлайн изданието „Монд“ (https://www.lemonde.fr).
Екип от руски и украински служители трябва да инспектира днес близо до Истанбул първата пратка зърно, изнесена от Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, се казва още в съобщението.
„ Razoni“ , товарен кораб, плаващ под флага на Сиера Леоне, влезе в полезрението на северните брегове на Истанбул на Черно море във вторник, след като напусна украинското пристанище Одеса в понеделник с 26 000 тона царевица, пътуваща за Триполи в Ливан. Корабът ще бъде инспектиран в сряда сутринта от съвместен екип от руски и украински служители на входа на Босфора, в съответствие с желанието на Русия да се установи естеството на товара, казват турското министерство на отбраната, цитирано от „Монд“.
Споразумението, подписано на 22 юли от Русия и Украйна, с посредничеството на Турция и под егидата на ООН, позволява възобновяване на доставките до световните пазари на украински зърнени храни, блокирани след руската инвазия, под международен надзор. Документът предвижда по-специално създаването на сигурни коридори, които да позволят движението в Черно море на търговски кораби и износа на 20 милиона до 25 милиона тона зърнени култури.
Източник: https://www.lemonde.fr/