• Home
  • Новини
  • Явор Гечев: Обединяването на земеделските бази данни в единна система ще донесе реални ползи за производителите
29.09.2022

Явор Гечев: Обединяването на земеделските бази данни в единна система ще донесе реални ползи за производителите

By praadmin 0 42 Views

Обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите, които ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа, благодарение на интегрирането на данните. Това е заявил министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив при откриването на конференцията за интелигентно земеделие #AGRO 4.0„Поглед в бъдещето”, цииран от пресслужбата на министерството. Във форума участват и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, експерти по дигитално земеделие и производители.

При представянето на визията си за обединението на регистрите министър Гечев е дал примери за конкретни услуги, благодарение на които работата на земеделските производители ще бъде улеснена – например вписването в Наредба 3, достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу неприятели по растенията.

Министър Явор Гечев е казал, че още следващата година ще бъде повишен контролът по отношение на земеделските практики, благодарение на сателитни изображения. „За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно с производителите, ИТ компаниите и Министерството на иновациите и растежа“, отбелязва аграрният министър.

По-късно министър Гечев се е включил в подписването на Меморандум за сътрудничество между УХТ, Аграрен университет-Пловдив и Медицински университет-Пловдив за учредяване на консорциума PlovdivWineUni.

(ПЗ)