• Home
  • Новини
  • Лозарите ще получат допълнително подпомагане около 50 лева/дка за 2022 г., обеща Я. Гечев
08.11.2022

Лозарите ще получат допълнително подпомагане около 50 лева/дка за 2022 г., обеща Я. Гечев

By praadmin 0 35 Views

Подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лева на хектар тази година, а за тези от тях, които получават и агроекологични плащания по Програмата за развитие на селските райони, сумата достига до 3602 лева. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който се срещна вчера с протестиращи лозари, заедно със заместник-министрите Тодор Джиков, Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.
В разговор с лозарите агроминистърът бешее категоричен, че те ще получат в рамките на годината допълнително от предвиденото подпомагане от около 50 лева/дка – 32 лева от остатъка от държавната помощ заради руската агресия срещу Украйна и 18 лева от извънредната мярка от Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на земеделските производители за справяне отново с външнополитическите последици, съобщи пресслужбата на земеделското министерство.
То е съобщил, че ще се възобнови изработването на стратегия за лозаро-винарския сектор и на стандартизирани технологични карти, които ще са актуална и обективна база за плащанията към земеделските стопани – животновъди и растениевъди.
(ПЗ)