• Home
  • Новини
  • С 15 000 растителноядни риби от видовете бял амур и толстолоб ще почистват наносите в язовир „Панчарево“
11.11.2022

С 15 000 растителноядни риби от видовете бял амур и толстолоб ще почистват наносите в язовир „Панчарево“

By praadmin 0 34 Views

Ще се опитаме да подобрим състоянието на водите в язовир „Панчарево“ с 15 000 риби от видовете бял амур и толстолоб. Надяваме се чрез мярка да започне почистването на язовира и децата да продължат да спортуват тук. Това е заяви заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов по време на съвместна инициатива за опазване на едноименния язовир в столицата, съобщиха от МЗм. Пречистването на чашата на съоръжението от наносни отложения чрез зарибяване с растителноядни видове риби е с цел да се намали биомасата.
„Средствата за днешната инициатива в размер на 15-20 000 лева са осигурени от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП)”, е уточнил Чамбов. Той е пояснил, че Министерството на земеделието е наясно със състоянието на язовира – затревен, заблатен и с много наноси. „Ще опитаме с най-лесните методи, сред които е зарибяването, и ако не успеем с тях, ще трябва да търсим и други механизми, които са по-скъпи и по-трудоемки”, казва още заместник-аграрният министър. Той е допълнил, че ако ефектът е положителен, догодина инициативата ще бъде повторена.
Инж. Чамбов е съобщил още, че Министерството на земеделието ще проучи възможността да забрани за период от една година любителския риболов. „Знаем, че това няма да е много комфортно за столичани, защото е любимо място за риболов, но ще го обсъдим с Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, тъй като е необходимо време, за да има ефект от зарибяването“, е допълнил той.
(ПЗ)