• Home
  • Новини
  • Две български училища получиха световно признание за екологичните си дейности
15.11.2022

Две български училища получиха световно признание за екологичните си дейности

By praadmin 0 28 Views

52 български училища и детски градини се включиха в Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“, които се проведоха между 31 октомври и 07 ноември в цял свят, собщават координаторите на инициативата. В рамките на инициативата у нас учебните заведения организираха и споделиха над 145 различни дейности, свързани с опазването на околната среда, като за пореден път доказаха, че са неразделна част от световната екологична общност, се казва в съобщението.

В допълнение се посочва, че повече от 752 393 ученици от 2 129 училища в 104 държави по света взеха участие в Глобалните дни на действие, за да изразят своето единство по отношение на опазването на климата и околната среда за по-устойчиво бъдеще. Признание за постиженията на българските членове на мрежата е фактът, че от изтъкнатите от организаторите пет училища в глобален мащаб две са от България. Високите оценки са за ОУ „Христо Ботев“ – Варна, чиито учители и ученици се разходиха до плажната ивица и изписаха своето екопослание с миди, и 40 СУ „Луи Пастьор“ – София, които направиха танцова щафета.

Сред тазгодишните участници са и 18 нови родни учебни заведения, които направиха първи стъпки към сертифицирането си по Програма „Екоучилища“. В началото на октомври те се присъединиха към съвместната инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“ „Влез в зеления кръг“. В рамките на Глобалните дни на действие учители и ученици реализираха успешни дейности и показаха своята готовност да станат част от обществото на Екоучилищата, четум в съобщението.

(ПЗ).