• Home
  • Новини
  • Защо президентът Зеленски поиска диня в Херсон?
16.11.2022

Защо президентът Зеленски поиска диня в Херсон?

By praadmin 0 27 Views

Когато президентът Володимир Зеленски посети наскоро освободения град Херсон, той се пошегува, че е там, защото „иска диня“, пише в онлайн публикация BBC (https://www.bbc.com/news/world-europe )

Разбира се, че основната му цел беше подкрепата на хората от региона след изтегляне на руската армия, но много хора по света се запитаха – защо диня?
ББС разказва историята: Повечето дини в Украйна идват от Херсон, земеделски град на Черно море. Влажният му климат позволява производството на дини там да процъфтява. Плодът отдавна се свързва с региона, казва родената в Украйна Оля Херкулес ( готвач и автор на кулинарни рецепти) пред BBC. Тя е израснала в района и има спомени как дядо й е ферментирал дини в каца в градината.
Преди настоящата война, по традиция, телевизиите в Украйна показваха репортажи, отбелязващи началото на сезона на прибиране на реколтата, на които се виждаше как шлеп, пълен с дини, тръгва от Херсон за Киев през река Днепър, припомня ВВС.
Твърди се, че дините са въведени в района на Херсон от кримските татари преди векове. През 40-те и 50-те години на миналия век, в трудните години след Втората световна война, хората в региона изваряват от диня меласа или конфитюр, защото намирането на захар и било много трудно, разказва пред медията г-жа Херкулес.
Когато Русия нахлу в Украйна през февруари, износът на дини спира. Както показват паметниците, посветени на динята там (виж. снимката), нейният символичен статут в региона на Херсон предхожда инвазията.


На снимката: Повреден паметник на плода на магистралата Днепър-Херсон (снимка: октомври 2022 г.); Източник: Getty Images
Превод и адаптация: ПЗ