• Home
  • Новини
  • МЗм кани розопроизводителите в кратък срок да изпращат предложения по Стратегията и Закона за розопроизводството
16.11.2022

МЗм кани розопроизводителите в кратък срок да изпращат предложения по Стратегията и Закона за розопроизводството

By praadmin 0 27 Views

Важно е да изградим Стратегия за розопроизводството и розопреработването, която бъде основа за развитието на сектора. Това е заявил заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на работна среща с представители на бранша, цитиран от пресцентърът на земеделското министерство.
„Българската роза е емблема за страната ни. Държавническата позиция е не какво се произвежда, а какви доходи се осигуряват на населението, особено в тежките райони каквито са планинските и полупланинските“, категоричен е заместник-министърът. Тодор Джиков. Той е изразил мнение, че е важно в най-кратък срок да се инициират законодателни промени в Закона за маслодайната роза. До края на следващата седмица представителите на бранша могат да изпращат писмени предложения и бележки по Стратегията и Закона.
Двете страни са се обединили около мнението, че трябва да се работи и в посока за навлизане на нови пазари чрез участия в международни изложения. „По този начин секторът ще подобри конкурентоспособността си“, е коментирал заместник-министър Джиков.В срещата е участвал и заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов, който е представил пред бранша как може да се администрира работата на сезонните работници. Той е разяснил възможността за наемане на работна ръка чрез подписване на групов или екипен договор.

(ПЗ)