• Home
  • Новини
  • Предлагаме на Северна Македония съвместна защита на храни с традиционно специфичен характер за двете държави, например айварът
16.11.2022

Предлагаме на Северна Македония съвместна защита на храни с традиционно специфичен характер за двете държави, например айварът

By praadmin 0 28 Views

Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България. Ние трябва да направим всичко възможно, за да се възползваме от това партньорство. Това е заявил заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на участието си в 16-та годишна работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се провежда в Черна гора, съобщи пресслужбата на земеделското министерство. Той е допълнил, че този форум е добра възможност да се обсъдят редица теми в областта на земеделието и да се обединят усилията за съвместна работа.
Аграрният заместник-министър е посочил, че в световен мащаб пазарът се насочва към зелените технологии и новите бизнес модели, а зелените политики променят икономическата конюнктура. „Зеленият преход предлага значителни възможности за Западните Балкани – включително по-тясна интеграция в европейските вериги за създаване на стойност и достъп до значителни ресурси на ЕС“, е казал заместник-министър Събев. Той е подчертал, че значението на Зеления дневен ред за региона е в пълно съответствие с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, опазването на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона.
В рамките на посещението си заместник-министър Събев е разговорял с министъра на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония за възможностите за съвместна защита на храни с традиционно специфичен характер за двете държави. „Такъв продукт може да бъде например айварът, за който има писмени доказателства и у нас и в Северна Македония. Такива защити по европейските схеми за качество вече са направени от няколко страни с общи граници и продукти като Словакия и Чехия, Полша и Литва, както и Хърватия и Словения” е пояснил пред своя колега заместник-министър Събев.
(ПЗ)